AcasăNewsArmistitiu in Gaza, asigurat de Fratii Musulmani

Armistitiu in Gaza, asigurat de Fratii Musulmani

Palestinienii din Gaza au sarbatorit armistitiul pe strazi

Israelul si Hamas au ajuns la un acord pentru incetarea ostilitatilor, au anuntat, la Cairo, secretarul american de Stat, Hillary Clinton, si ministrul egiptean de Externe, Mohamed Kamel Amr.

Palestinienii din Gaza au sarbatorit armistitiul pe strazi

Prin acest acord, presedintele Egiptului, „fratele musulman” Mohammed Morsi, capata autoritate, ca garant al armistitiului, atat asupra organizatiei Hamas, cat si asupra Israelului.

Morsi, „protector de facto”

Doar SUA au crezut ca asa ceva este posibil, stiut fiind ca increderea intre cele doua tari a fost grav afectata cu venirea la putere a Fratilor Musulmani in Egipt. „Mohammed Morsi, care a refuzat sa negocieze cu israelienii si nici macar nu a pronuntat numele tarii pentru care mediaza”, scrie Associated Press, „a devenit peste noapte protectorul de facto al Israelului”.

Macar sa dureze pana la 29 noiembrie

Prin acordul de incetare a focului, Israelul se obliga sa puna capat oricarei ofensive teritoriale, maritime sau aeriene impotriva Fasiei Gaza, inclusiv „lichidarii chirurgicale” a liderilor Hamas si sa ridice gradual blocada. Palestinienii trebuie sa inceteze orice atac de-a lungul frontierei, asta dupa ce, in primele 90 de minute de la semnarea armistitiului, au fost trase 12 rachete spre Israel. Ramane de vazut daca partile se vor conforma pana la 29 noiembrie, cand presedintele palestinian, Mahmoud Abbas, va cere la Adunarea Generala a ONU un statut de observator pentru Palestina.

author avatar
Adina Mutar
111 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger