AcasăNewsArmistitiu de incetare a focului in Fasia Gaza. „Bibi” tace

Armistitiu de incetare a focului in Fasia Gaza. „Bibi” tace

Un acord fragil dupa cea mai serioasa confruntare militara din 2014

Armele au tacut in Gaza, autoritatile palestiniene au oprit tirurile de rechete chiar la inceputul Ramadanului, dupa un weekend in care s-a inregistrat cea mai grava escaladare a conflictului in enclava. Aproape 700 de rachete au fost lansate de sambata, 23 de civili si combatanti au murit in doua zile.

Un acord fragil dupa cea mai serioasa confruntare militara din 2014

Egiptul – mediatorul traditional intre palestinieni si Israel – a intermediat un acord de incetare a ostilitatilor, intrat in vigoare la ora locala 04:30 (01:30 GMT). Anuntul a fost facut sub anonimat de un responsabil al miscarii islamiste Hamas, care controleaza Fasia Gaza, un reprezentant al gruparii Jihadul Islamic(dusman declarat al Israelului) si de un oficial egiptean. Nicio confirmare in acest sens nu a venit din partea israeliana, care de obicei se abtine sa confirme astfel de armistitii. Niciun comentariu din partea premierului Benjamin Netanyahu sau din partea purtatorilor de cuvant al armatei israeliene. Ca urmare a armistitiului, “Tzahal” a ridicat toate restrictiile de aparare in zonele vecine cu Fasia Gaza, scolile au fost deschise, iar populatia a revenit la viata obisnuita – o acalmie despre care nimeni nu stie daca se va instala pe termen lung. Circa 690 de rachete au fost trase dinspre Fasia Gaza (situata intre Israel, Egipt si Mediterana) , intre care 500 au atins teritoriul israelian, si cel putin 35 au cazut in zonele urbane. Ca riposta, armata israeliana a lovit peste 350 de obiective Hamas si ale Jihadului Islamic, dintre cei 19 palestinieni ucisi numai duminica s-a numarat si Hamad al-Khodori (34 de ani), prezentat de bratul armat al Hamas.

Trump: sustinem 100% Israelul

„Inca o data, Israelul se confrunta cu un baraj ucigator de atacuri cu rachete desfasurat de gruparile teroriste Hamas si Jihadul Islamic. Sprijinim Israelul 100% in apararea cetatenilor sai”, a scris pe Twitter presedintele american.  La scurt timp,consilierul pentru securitate nationala al Casei Albe, John Bolton, a anuntat desfasurarea in Orientul Mijlociu a ‘portavionului si grupului naval USS Abraham Lincoln si a unei forte de bombardiere’, precizand totodata ca este vorba de un ‘mesaj clar si indubitabil’ la adresa Iranului – tara acuzata de Israel ca sprijina gruparile armate din Fasia Gaza.

author avatar
Andrei Coman
146 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger