AcasăNewsArmata israeliana trage in manifestanti la frontiera Golan

Armata israeliana trage in manifestanti la frontiera Golan

Manifestantii au legat funii de sarma ghimpata si incearca sa o rupa. Foto: Liberation

Patru morti (dupa alte surse, sase) dintre care un copil, si treisprezece raniti s-au intregistrat duminica, dupa ce fortele israeliene au deschis focul impotriva tinerilor care au incercat sa escaladeze gardurile de sarma ghimpata pentru a intra in zona inaltimilor Golan ocupate de Israel, a anuntat televiziunea siriana, citata de le Monde. Informatia este coroborata si cu stirile difuzate de Reuters, al carei corespondent a vazut armata israeliana deschizand focul asupra manifestantilor palestinieni veniti din Siria.

Manifestantii au legat funii de sarma ghimpata si incearca sa o rupa. Foto: Liberation

Unul dintre manifestanti a declarat, citat de Le Monde, ca, imediat ce a ajuns langa sarma ghimpata „(israelienii) au deschis focul. Scopul nostru era sa infigem un steag sirian pe pamantul (sirian) ocupat.”

Sute de manifestanti incearcau duminica sa treaca cu forta linia de incetare a focului israeliana pe platoul Golan, pentru a comemora „Naksa„, infrangerea araba in fata Israelului in Razboiul de Sase Zile. Armata israeliana a precizat ca soldatii sai au tras in aer pentru a-i impiedica pe protestatari sa se apropie. in vreme ce, potrivit fotoreporterilor AFP, in zona localitatii Majdal Chams, manifestantii se straduiau sa desfaca prima dintre barierele de sarma ghimpata, legand de ele niste funii si tragandu-le.

Pe 15 mai anul acesta, in timpul comemorarii „Nakba” (catastrofa, in araba), care marcheaza exodul a sute de mii de palestinieni odata cu crearea statului Israel in 1948, sute de manifestanti au traversat gardul frontalier, langa Majdal Chams, in ciuda tirului armatei israeliene, luate prin surprindere. Aceste violente s-au soldat atunci cu patru morti.

In timpul razboiului din iunie 1967, statul evreu a cucerit Peninsul Sinai, restituita Egiptului in 1982, Platoul sirian Golan, Cisiordania (inclusiv Ierusalimul de Est) anexata ulterior si fasia Gaza, din care Israelul s-a retras in 2005, mentinand o blocada aeriana, navala si partial terestra. In fiecare an, comemorarea acestui razboi este considerata o perioada de doliu in taberele palestiniene.

In cele 12 tabere din Liban, mai ales cea din sud, magazinele sunt inchise si sunt arborate drapele negre. Manifestatii ale militantilor palestinieni si libanezi erau programate la frontiera dintre Liban si Israel, dar ele au fost anulate ca urmare a interdictiei ordonate de armata libaneza, care s-a temut de incidente similare celor de luna trecuta.

Incidentele de la frontiera Israelului vin pe fondul cererilor Statelor Unite catre Israel ca negocierile pentru crearea unui stat palestinian sa porneasca de la „frontierele din 1967″, asadar dinantea „Razboiului de Sase Zile.”

195 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger