AcasăNewsArmata israeliană își bombardează propriii cetățeni

Armata israeliană își bombardează propriii cetățeni

Forţele israeliene desfăşurate în zona Înălțimile Golan, recent recunoscută de americani drept teritoriu al statului evreu, au tras din eroare asupra unui avion civil israelian pe care l-au confundat cu un o aeronavă inamică despre care au crezut că se infiltrase dinspre Siria, scrie The Times of Israel.

Considerând că avionul respectiv reprezenta o ameninţare iminentă, forţele israeliene de la sol au lansat proiectile către acesta până şi-au dat seama că este vorba despre un avion israelian, a explicat o purtătoare de cuvânt a armatei Israelului.

Nu se scoate o vorbă despre despre eventualele victime umane în urma incidentului

Pilotul implicat în incident a declarat pentru reporterii israelieni că s-a aflat „la un metru şi jumătate de dezastru”. El a spus că a simţit o izbitură în una dintre aripile avionului şi că iniţial a crezut că aeronava a fost lovită de o pasăre, după care a observat că avionul pierdea combustibil.

„Acest incident este grav și va fi anchetat de IDF (Israelian Defence Forces – Armata Israeliană), a adăugat un purtător de cuvânt al instituției.

Înălţimile Golan sunt o zonă strategică, bogată îndeosebi în resurse de apă și au fost ocupate de statul evreu de la Siria în urma Războiului de Șase Zile din 1967. Israelul a anexat teritoriul în 1981, deşi suveranitatea statului evreu asupra Înălţimilor Golan nu a fost recunoscută internaţional decât de Donald Trump în luna martie a anului 2019, în pofida repetatelor Rezoluții ale Consiliului de Securitate ONU – documente cu valoare juridică obligatorie în Dreptul internațional – care au declarat „nulă” și „inadmisibilă” anexsarea de teritoriu prin mijloace militare, somând Israelul să renunțe la anexiuni. Preşedintele american Donald Trump a semnat atunci, la Casa Albă și în prezenţa premierului israelian Benjamin Netanyahu, decretul prin care recunoaşte oficial suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
354 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger