AcasăNewsARMATA GERMANĂ, chemată de SUA împotriva Iranului

ARMATA GERMANĂ, chemată de SUA împotriva Iranului

Statele Unite ale Americii au solicitat în mod oficial Germaniei să participe alături de Franţa şi Marea Britanie la o misiune de asigurare a securităţii activităţilor comerciale în Strâmtoarea Ormuz, a anunţat marţi ambasada SUA la Berlin, atenționează dpa.

„Am solicitat oficial Germaniei să se alăture Franţei şi Regatului Unit pentru a ajuta la asigurarea securităţii în Strâmtoarea Ormuz şi a lupta împotriva agresiunii iraniene”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ambasadei nemțești, Tamara Sternberg-Greller.

„Membrii guvernului german au spus clar că libertatea de navigaţie ar trebui să fie protejată”, a spus ea. „Întrebarea noastră este: protejată de către cine?”, a insistat purtătoarea de cuvânt.

Sechestrarea de către Iran a petrolierului britanic Stena Impero şi a unei alte nave MT Riah, sub pavilion panamez, în strâmtoarea Ormuz – o rută de transport maritim strategică între Iran şi Oman – a determinat Marea Britanie să propună trimiterea în regiune a unei misiuni de securitate maritimă.

Situaţia din Golf s-a tensionat după retragerea SUA în mai 2018 din acordul nuclear cu Iranul, gest urmat de reinstituirea unor sancţiuni severe din partea Washingtonului împotriva Teheranului. Tensiunile au escaladat în ultimele săptămâni odată cu atacurile împotriva unor petroliere în Golf, acţiuni atribuite de SUA Iranului, care dezminte orice implicare, conform agenţiilor internaţionale de presă.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc