AcasăNewsArmata americana a inventat cinci tari pentru exercitii militare

Armata americana a inventat cinci tari pentru exercitii militare

Pentagonul imbraca realitatea in povesti pentru soldati

Ariana, Atropia, Donovia, Limaria sau Gorgas au fost create, impreuna cu propria lor istorie, pentru a fi utilizate ca potentiali adversari in exercitiile tehnico-tactice americane. Deloc surprinzator, aceste entitati politice fictive se aseamana cu tari precum Rusia si Iran.

Pentagonul imbraca realitatea in povesti pentru soldati

Un document intitulat „Decisive action Formation Environnement (DATE) contine toate informatiile cu privire la cele cinci tari, dar si modalitatea de a le infrunta in timpul exercitiilor, ultima reactualizare fiind facuta anul trecut. ”Fiecare tara este descrisa de-o maniera detaliata, inclusiv structurile politice, elementele economice, tipurile de trupe si alte caracteristici care vor avea un impact cu privire la modul de actiune al soldatilor americani in timpul exercitiilor. O poveste centrala aduna toate detaliile impreuna intr-o lume imaginara”, relateaza jurnalistul Joseph Trevithick pentru site-ul War is Boring.

Donovia e agresiva, Ariana are petrol

Falsele natiuni sunt situate in regiunea Caucazului, care va servi cel mai probabil ca rampa de lansare in caz de conflict cu Rusia si ele par a fi Rusia, Iran, Azerbaidjan, Armenia si Georgia, fiind botezate in aceeasi ordine Donovia, Ariana, Atropine, Limaria si Gorgas. Oficialii americani au spus ca natiunile fictive nu au fost modelate dupa statele existente. Insa, in privinta Donoviei, manualul DATE descrie tara ca ”o natiune renascuta, inainte de 1990, care era un actor politic, economic militar si social dominant in regiune”, scrie Ria Novosti. ”Tulburarile interne au diminuat influenta Donoviei in perioada 1990-2000. La ora actuala pe fondul pietei petroliere, Donovia revigorata cauta sa-si restabileasca influenta regionala si internationala gratie combinarii unei diplomatii autoritate cu o putere militara”, se arata in document. Descrierea corespunde viziunii Washingtonului si NATO cu privire la comportamentul si strategia Rusiei. Responsabili americani si ai NATO au descris deseori Rusia ca ”autoritara” si ”renascuta” in contextul politicii ei externe si a crizei din Ucraina. Ariana, potrivit documentului DATE, dispune de mari rezerve energetice in regiunea sud-est, de-a lungul golfului Persic. ”Guvernul din Ariana este agresiv, capabil, revolutionar si are intentia sa-si raspandeasca viziunea guvernarii sale islamice si de a pune in practica o noua hegemonie arianiana in toata regiunea. Ariana mobilizeaza populatii-tinta in sprijinul politizarii islamului, pentru a-si atinge obiectivele pe termen lung”. O descriere cere reia formularile des auzite din partea Washingtonului, Riyad sau Tel-Aviv care acuza republica islamica Iran de instigare la tulburari in Orientul Mijlociu.

author avatar
Tudor Borcea
282 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger