AcasăNewsArhiepiscopul Teodosie: Învierea, în toate bisericile din Constanța

Arhiepiscopul Teodosie: Învierea, în toate bisericile din Constanța

Lumina de Paște s-a luat de la a doua slujbă de Înviere

Sfânta Slujbă de Înviere a răsunat azi-noapte în toate mânăstirile și bisericile din județul Constanța. Batjocorit și lăudat, deopotrivă, Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Snagoveanu, a mers până la capăt cu decizia de a repeta Învierea și a împărți Lumina de la Ierusalim credincioșilor.

Pentru prima oară în istoria ortodoxiei, românilor le-a fost interzis să participe la slujba de Înviere, să aprindă lumânări morților și să se bucure de cea mai importantă Sărbătoare a credinței. Un înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, arhiepiscopul Tomisului, a luat hotărârea ca, în noaptea dinainte de Înălțare, să repete slujba de Înviere, înfruntând, astfel, un val de critici și ironii din partea unor politicieni și ai unor lideri de opinie. P.S. Teodosie Snagoveanu susține însă că aceasta a fost dorința credincioșilor, pe care nu a putut să o refuze. ”Măcar la sfârșitul Învierii să poată veni oamenii, aceeași slujbă este în Carte, ca și la Paște. Nu inventez nimic, doar că cei care nu au primit lumină m-au rugat: <<dați-ne Lumină de la altar , să fim și noi, acolo, și să simțim și noi că am avut Paște în anul 2020, să putem să ne împărtășim, că am rămas neîmpărtășiți>>. Și au ținut credincioșii trei zile de post, ca să se poată spovedi și împărtăși. Este prima data când românii nu au avut Paște. Au plâns și mi-au cerut acest lucru și nu puteam să le spun că nu mă interesează de ei, nu puteam să fac așa ceva. A păstori o turmă cuvântătoare am fost așezat aici, nu ca să fiu prinț și să nu fiu deranjat sau să nu vorbească nimeni cu mine. Eu vorbesc cu toată lumea. Atacurile la adresa Bisericii nu trebuie să ne mire, răul încă stăpânește, dar toate vor fi biruite cu Hristos, care este Lumina lumii și biruiește și întunericul. Nu știu câți enoriași vor veni, eu știu că mi-au cerut sute de oameni, de la toate bisericile din Constanța, să facem această slujbă. Astfel, în toate bisericile și mânăstirile din județul Constanța se vor oficia slujbele de Înviere. Am păstrat canoanele și am păstrat și dragostea față de credincioși. Patriarhia nu a avut nicio reacție, nu m-a sunat nimeni de acolo, pentru că este autonomie eparhială”, ne-a declarat P.S.Teodosie Snagoveanu, arhiepiscopul Tomisului.

Lumina de la Ierusalim, păstrată în altare

Arhiepiscopia Tomisului a împărțit azi-noapte lumina sfântă de la Ierusalim, care a fost păstrată în altare în toată această perioadă. Odovania Învierii a avut loc la miezul nopții în toate lăcașurile de cult ortodoxe din Arhiepiscopia Tomisului. Singurul element diferit la această a doua slujbă de Înviere a fost că, în loc de Paște sfințit, credincioșilor le-a fost data anaforă, după rânduiala liturgică. Decizia Arhiepiscopului Teodosie a fost criticată extrem de dur de senatorul liberal Vergil Chițac. ”Constanța se pregătește de o a doua Înviere în plină pandemie. Pe lângă aberația de proporții uriașe, aș vrea să subliniez altceva: unora li s-a dat atât de multă putere încât acum au ajuns să se confunde pe ei înșiși cu divinitatea. Teatrul absurdului, nu altceva. Dar, din fericire, lumea a început să perceapă aceste derapaje în cheia potrivită și să le amendeze. Nesimțirea nu poate continua la nesfârșit”, scria senatorul PNL Vergil Chițac.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
428 afisari

5 COMENTARII

  1. Daca Bor a tintit o slujba prin care a adus lumina sfanta, o a doua slujba de Pasti in acelasi an e superfluua.

  2. Dar e adevarat ca in primii 300 de ani pana la Sf.apostol Constantin si mama sa apostol Sf Elena, creștinii din catacombe se impartaseau cotidian.

  3. Vergil Chițac, marș în canal, Șobolanule! N-a auzit nici mă-ta de tine, rahat în ploaie. Cei care se erijează în dumnezei sunteți voi, politicienii de două parale. Acuzi de nesimțire pe un om care îndrăznește să-l reveleze pe Hristos? Măi, putoare! Veți plăti nemernicia voastră, nici o grijă. Singura pandemie care există în momentul de față sunteți voi, vânduților. Și v-ați vinde și morții din groapă, pentru un pumn de parale. Viermilor! Vierme!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger