AcasăNewsAramco, gigantul din spatele bunăstării saudiţilor

Aramco, gigantul din spatele bunăstării saudiţilor

De la descoperirea primului câmp petrolier din Arabia Saudită în 1938, Aramco – cea mai valoroasă companie listată din lume – este sursa bogăţiei acestui regat arid şi ultraconservator.

 

Acţiunile Saudi Aramco au atins la Tadawul (Bursa din Riad)  o valoare de piaţă record de 2000 de miliarde de dolari, o cifră dorită de mult timp de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, depăşind şi evaluarea iniţială de 1.700 de miliarde de dolari anunţată la stabilirea preţului ofertei, săptămâna trecută. O valoare de piaţă mai mare decât cea a Microsoft şi Apple. Aramco a luat naștere dintr-un acord de concesiune semnat în 1933 de guvernul saudit cu Standard Oil Company din California.

Prospectarea a început în 1935 și trei ani mai târziu, petrolul a început să curgă. În 1949, producția a atins un nivel record de 500.000 de barili pe zi și a continuat să crească după descoperirea unor mari câmpuri petroliere, inclusiv Ghawar, cel mai mare din lume, cu aproximativ 60 de miliarde barili. Arabia Saudită deţine 16% din rezervele mondiale de ţiţei –  doar Venezuela se descurcă mai bine. În fiecare zi, aproape 12 milioane de barili sunt produse de Saudi Aramco. Gigantul saudit se mândrește cu faptul că are rezerve pentru 52 de ani, cu mult mai mult decât rivalii ExxonMobil, Shell, Chevron, Total și BP (9-17 ani). În 1973, în mijlocul creșterii prețurilor legate de embargoul petrolului arab, impus  de SUA datorită sprijinului acordat Israelului, guvernul saudit achiziționează 25% din Aramco, crescând cota sa la 60% și devenind acționar majoritar.

În 1980, compania a fost naționalizată și, opt ani mai târziu, a  fost redenumită Saudi Arabian Oil Company sau Saudi Aramco. Cu sediul în Dhahran, Aramco operează și la nivel internațional, unde a înmulțit achizițiile și crearea de joint-venture. Aramco a construit, de asemenea, o rețea națională și internațională de petrol și rafinării și și-a extins prezența în industria petrochimică.În aprilie, grupul și-a deschis conturile pentru prima dată, anunțând un profit net de 111,1 miliarde de dolari în 2018, în creștere cu 46% față de anul precedent și venituri anuale de 356 miliarde de dolari. În documentația sa destinată investitorilor, compania intenționează să plătească 75 de miliarde de dolari în dividende în 2020. Listarea aşteptată de mult timp a Aramco face parte din vastul plan de reformă „Vision 2030”, lansat de Mohammed bin Salman pentru diversificarea şi creşterea economică a regatului dependent de petrol. Dar prinţul ştie că strategia depinde în mare măsură de transformarea Saudi Aramco.

Radu Jacotă

author avatar
National
257 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger