AcasăNewsArafat a mai picat un test! Încă o tragedie pe conștiința șefului...

Arafat a mai picat un test! Încă o tragedie pe conștiința șefului DSU

Raed ArafatArafat a mai picat un test! Încă o tragedie pe conștiința șefului DSU

O nouă tragedie în sistemul medical din România. Trei pacienți cu COVID-19 au decedat după ce sistemul de alimentare cu oxigen la secția mobilă ATI de la Spitalul „Victor Babeș” din Capitală s-a defectat luni după-amiaza. Alți cinci pacienți au fost transferați. Procurorii au deschis o anchetă.

Raed Arafat a încercat să ofere explicaţii după tragedia de la Spitalul Victor Babeş, luând apărarea celor implicați direct în incident. Șeful DSU a transmis că el comunică „cu rezervă”, pentru că situaţia este sub anchetă. A oferit totuși un răspuns halucinant când a fost întrebat dacă se simte responsabil pentru tragedia de la Babeș: „Altă întrebare!”

Secretarul de stat în Ministerul de Interne a spus că ventilatoarele sunt de fabricație americană, iar când presiunea oxigenului ajunge la 6 acestea se opresc automat. „Asta se pare că s-a întâmplat azi, cu toate ventilatoarele din TIR. Cum, de ce, asta face obiectul anchetei”, spune Arafat.

A prezentat filmul tragediei

Șeful DSU a continuat să apere calitatea TIR-urilor susținând că acestea sunt perfect funcționale, în garanție și verificate o dată la 2-3 luni, iar prin ele ar fi trecut 600-700 pacienți până acum. După ce fostul primar al Capitalei Gabriela Firea a spus că TIR-ul cu paturile de ATI avea mai multe defecţiuni, iar în urmă cu 5 zile instalaţia de oxigen ar fi fost schimbată, dar ar fi fost instalată greşit, Arafat a dezmințit, spunând că nu a fost nimic defect.

„Nu era firma agreată care lucra cu firmă de stocatoare de oxigen. Țeava instalată era de altă dimensiune, motiv pentru care s-a refăcut instalația înainte de a intra TIR-ul în funcțiune. Nu s-a făcut pe improvizație, ci doar că firma care a făcut prima dată nu a avut țevi potrivite și pentru asta a fost refăcută lucrarea”, spune acesta.

Absența ministrului Sănătății, inconfortabilă pentru șeful DSU

Raed Arafat a declarat că a aflat de tragedia de la Spitalul Victor Babeș în jurul orei 17:00, dar nu l-a informat și pe ministrul Sănătății, ci Vlad Voiculescu este cel care l-a apelat, după ora 18:00 pe șeful DSU.

„Am aflat în jurul orei 17:20 că este o problemă, am aflat ulterior că sunt pacienți în stop și apoi că sunt pacienți în stop-cardiorespirator. Apoi a fost anunțată poliția, nu știu ora exactă, dar am vorbit personal cu adjunctul Poliției Capitalei, Gavriș. Știa deja de incident.

Cadrele medicale au încercat o ventilare medicală, dar având în vedere starea pacienților era clar că orice dereglare ar fi dus la stop cardiac. Dânsul m-a sunat prima dată, dar după ora 18:00. Noi l-am informat până la ce nivel am ajuns și că au intervenit toate mașinile.

Noi am aflat la 17 și ceva și a mai durat până s-a stabilizat. Nu puteam să dăm un comunicat cu date minimale, pentru că ele puteau să fie eronate. Ne trebuiau niște informații mai clare, să înțelegem ce s-a întâmplat. Nu puteam să vorbim cu colegii care lucrau pe pacienți.”, a explicat Raed Arafat.

Raed Arafat a spus că a primit sute de apeluri telefonice, însă nu a răspuns decât celor care aveau legătură cu tragedia de la „Babeș”, explicând, astfel, de ce, timp de trei ore, până după ora 20.00, nicio autoritate nu a confirmat tragedia de la Spitalul „Victor Babeș”.

author avatar
Andreea Vlad
210 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger