AcasăNewsArabia Saudita, acuzata ca a finantat atentatele din 11 septembrie 2001

Arabia Saudita, acuzata ca a finantat atentatele din 11 septembrie 2001

Un document clasificat dovedeste rolul financiar al sauditilor in atacurile teroriste de la World Trade Center, potrivit fostului presedinte al Comitetului de Informatii al Senatului, Bob Graham.

Continand 28 de pagini, acest document pune in chestiune rolul Arabiei Saudite in organizarea atentatelor de la World Trade Center, facand parte din raportul asupra acestor acte teroriste, supervizat de Comitetul de Informatii  al Senatului si de fostul sau presedinte, senatorul Bob Graham. Dar, in momentul publicarii sale in 2002, acest senator democrat din Florida, care a parasit ulterior Congresul, a descoperit cu stupoate ca cele 28 de pagini au fost suprimate si clasificate, la cererea administratiei Bush, potrivit Le Figaro in editia electronica. ”Din ratiuni de securitate nationala”, a explicat,la acea vreme, echipa lui George W. Bush. Din aceleasi ratiuni, nu a fost declasificat de-a lungul anilor. ”Refuzul nostru de a privi adevarul in fata a creat noul val extremist care a lovit Parisul”, a spus Graham.

Sauditii stiu ce au facut, si stiu ca noi stim

”Acest raport arata participarea directa a guvernului saudit in finantarea atentatelor din 11 septembrie”, a declarat fostul senator pentru publicatia franceza. ”Cunoastem cel putin 19 kamikaze care au primit ajutor financiar de la mai multe entitati saudite, inclusiv de la guvern. A publica aceste informatii este important pentru securitatea noastra. Sauditii stiu ce au facut, si stiu ca noi stim(…) Ei au continuat sa sustina Al-Qaida si, mai recent, economic si ideologic, Statul Islamic. Un alt om politic care a studiat documentul a declarat pentru New Yorker ca ”dovezile sustinerii guvernului saudit pentru evenimentele din 11 septembrie sunt extrem de deranjante” si ca ”este vital sa se stie daca aceasta sustinere a fost aprobata la nivelul familiei regale sau la un nivel mai jos”. Alte persoane care au lucrat pe acest document spun insa ca textul nu stabileste de-o ”maniera irevocabila participarea autoritatilor saudite in aceste atentate”. Philip Zelikov, directorul comisiei 11 Septembrie, califica cele 28 de pagini ”o acumulare de raporturi preliminare neconfirmate”. ”Nu sunt de acord, daca acest raport era superficial si putin convingator, de ce a fost impiedicat la publicare timp de 13 ani?”, a reactionat Graham. Faptul ca Barack Obama si-a scurtat, saptamana trecuta, vizita in India pentru a merge si a-l saluta pe noul rege al Arabiei Saudite, in compania a 30 de inalti responsabili politici –in conditiile in care niciunul nu a considerat necesar sa participe la marsul de la Paris, de dupa atacurile teroriste- spune multe despre prioritatile Washingtonului, arata Graham. ”Afirmam ca organizatiile de binefacere facute de regatul saudit pentru propagarea ideologiei radicale wahabite au servit ca surse majore de finantare si sustinere logistica pentru Al-Qaida timp de un deceniu, si au dus la atentatele din 11 septembrie”, a declarat Sean Carter, unul din avocatii victimelor din atentate.

author avatar
Tudor Borcea
398 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger