AcasăNewsAproximativ 550 de opozanti au fost retinuti in Moscova si Sankt Petersburg

Aproximativ 550 de opozanti au fost retinuti in Moscova si Sankt Petersburg

Aproximativ 550 de manifestanti si mai multi lideri ai opozitiei au fost retinuti luni seara in Moscova si Sankt Petersburg, in timpul protestelor fata de victoria lui Vladimir Putin in cadrul alegerilor prezidentiale ruse.

Bloggerul Aleksei Navalnii, liderul de extrema-stanga, Serghei Udaltov, militanta ecologista, Evghenia Cirikova si liderul miscarii Solidarnost, Ilia Iasin, au fost retinuti de politie in timpul unei manifestatii autorizate in Piata Puschin din Moscova. Acestia, impreuna cu 2.000 de opozanti, au refuzat sa plece la sfarsitul acestui miting la care au participat 20.000 de persoane, conform opozitiei, 14.000 de persoane, conform fortelor de ordine. „In Moscova, aproximativ 250 de persoane au fost retinute intre care Ilia Iasin, Aleksei Navalnii si Serghei Udaltov. Toate aceste persoane au fost transportate la comisariat”, au declarat oficiali ai politiei moscovite intr-un comunicat.

„Nu voi pleca atat timp cat Putin va fi aici. Tuturor celor care vor ramane cu mine: Le multumesc!”, a sustinut Udaltov in timpul manifestatiei. Navalnii s-a adresat si el protestatarilor: Cine este puterea? Noi suntem puterea! Vom ocupa strazile si pietele din Moscova, nu vom pleca!”, facand apel pentru o „neascultare pasnica”. In cursul serii, la Moscova fusesera retinute aproximativ 100 de persoane, intre care si scriitorul Eduard Limonov, au fost retinute in fata Comisiei Electorale unde protestau fata de victoria lui Vladimir Putin, obtinuta din primul tur cu aproximativ 64 la suta din voturi. Limonov a fost eliberat in cursul serii.

Fortele de ordine au retinut luni seara alti 300 de protestatari in Sankt Petersburg, in timpul unei manifestatii neautorizate a opozitiei, conform politiei, citata de agantia Itar-Tass. Aproximativ 1.500 de opozanti au incercat sa se reuneasca in centrul orasului scandand „Rusine lui Putin!”.Cateva sute de opozanti s-au adunat si in Nijni-Novgorod (centru), conform Interfax. Aproximativ 15.000 de sustinatori ai lui Putin au manifestat in apropierea Kremlinului, conform politiei.Vladimir Putin, care a mai fost presedinte in perioada 2000-2008, a castigat scrutinul prezidential de duminica cu aproape 63,6 la suta din voturi, potrivit rezultatelor definitive publicate luni seara.

Derularea acestui scrutin a fost criticata de opozitie si de misiunea de observatori a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) din Moscova.

author avatar
Ciprian Purice
67 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger