AcasăNewsAproximativ 10.000 de protestatari, joi la mitingul USL din centrul Capitalei!

Aproximativ 10.000 de protestatari, joi la mitingul USL din centrul Capitalei!

Actiunea de protest a USL, denumita „miting pentru libertate”, la care sunt asteptate sa participe 10.000 de persoane, incepe la ora 15.30, la Arcul de Triumf, de unde manifestantii pleaca in mars pe Soseaua Kiseleff, pana in apropierea sediului Guvernului, unde raman pentru miting pana la 18.00.

Partidul National Liberal, cel care a cerut autorizarea protestului, a anuntat ca la marsul si mitingul care au loc joi participa 10.000 de persoane din Bucuresti si din provincie. Potrivit protocolului privind organizarea si desfasurarea protestului, intre orele 14.00 si 15.30 va fi montata o scena pe Soseaua Kiseleff, in dreptul sediului USL. Autocarele care ii vor aduce pe protestatarii din provincie vor intra in Capitala intre orele 14.30 si 15.30, prin cinci puncte, respectiv: DN 1 – Fantana Miorita; DN 2 – Soseaua Colentina (Parc Plumbuita); autostrada A1 – Bulevardul Iuliu Maniu, in dreptul Metro Militari; autostrada A2 – in dreptul Real Pallady; DN 5 – Giurgiului.

Participantii vor fi adusi cu autocarele pana pe Bulevardul Kiseleff, pe tronsonul cuprins intre strada Docentilor si Piata Arcul de Triumf. Manifestantii vor pleca in mars la ora 15.30, de la Piata Arcul de Triumf pe strada Soseaua Kiseleff, pana la strada Monetariei, din apropierea Muzeului Taranului Roman, unde pana la ora 18.00 va avea loc un miting de protest. Traficul rutier va fi restrictionat intre orele 14.00 si 19.00 pe Soseaua Kiseleff, intre Piata Arcului de Triumf si Piata Victoriei, precum si pe strazile care intersecteaza artera respectiva, exceptie facand Bulevardul Ion Mincu, care va fi inchis gradual, in functie de numarul de participanti.

Banda a IV-a de pe Soseaua Kiseleff, respectiv partea stanga a sensului de mers spre Piata Victoriei, va fi ramane libera, fiind banda de urgenta pentru autospecialele de salvare, pompieri, structuri MAI, care vor folosi mijloace de sonorizare. De asemenea, este interzisa blocarea accesului auto si pietonal la institutiile din zona. Administratia Strazilor si Politia Locala Sector 1 vor monta garduri pentru a marca zonele cu restictii de circulatie care intersecteaza Soseaua Kiseleff, iar in principalele intersectii vor fi jandarmi si politisti. Fortele de ordine vor asigura securitatea participantilor. Organizatorul va purta intreaga raspundere daca participantii se vor deplasa in alta zona decat cea avizata, potrivit protocolului privind organizarea si desfasurarea protestului.

De asemenea, organizatorul este obligat sa se asigure ca participantii la adunarea publica nu consuma si nu distribuie bauturi alcoolice, pastreaza igiena in zona de desfasurare a evenimentului pe intreaga durata a acestuia, amplasand toalete ecologice. Totodata, este obligat sa curete zona unde a fost organizat protestul si sa asigure siguranta participantilor la miting. Tot organizatorul trebuie sa se asigure ca participantii cu varsta sub 18 ani au acordul parintilor pentru a participa la protest.

In plus, organizatorul asigura asistenta medicala, prin contractare de servicii specializate, pe durata desfasurarii evenimentului si raspunde pentru eventualele incidente produse in cadrul desfasurarii adunarii publice, se mai arata in protocol.

Vanzarea bauturilor alcoolice a fost interzisa, incepand de miercuri si pana luni, intre orele 17.00 si 24.00, pe distanta de un kilometru de Piata Universitatii, din cauza protestelor, iar joi restrictiile vor fi extinse la Piata Romana, Piata Victoriei si Parcul Herastrau, in zona protestului USL. Restrictia se aplica si pe Bulevardul Dacia, Calea Mosilor, strada Traian si Calea Calarasilor din Sectorul 2.In Piata Universitatii din Capitala, dar si in mai multe localitati din tara au loc proteste incepand de vineri, dupa demisia lui Raed Arafat. Actiunile de protest au continuat si dupa decizia lui Raed Arafat de a reveni, incepand de marti, in functia de subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii.

Blocul National Sindical (BNS) nu va participa institutional la actiunile de protest organizate de formatiuni politice, dar incurajeaza membrii de sindicat sa se solidarizeze cu orice manifestare de protest, recomandandu-le sa fie pasnici si civilizati. La randul sau, presedintele „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat, miercuri, ca membrii Confederatiei sunt liberi sa participe la protestele din ultimele zile, urmand ca saptamana viitoare sa decida care sunt formele de manifestare la care vor recurge in continuare.

Cateva sute de jandarmi, dotati cu casti, echipament de protectie si tun de apa, sunt mobilizati in fiecare seara in apropierea Palatului Victoria, surse din Jandarmerie declarand ca scopul mobilizarii este apararea preventiva a cladirii si o eventuala interventie la Universitate. Dispozitivul de interventie este format din mai multe autospeciale de transport trupe, dube de interventie rapida, un tun de apa si echipaj cu caini. O masina a pompierilor, ofiteri ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si o ambulanta SMURD completeaza fortele de aparare din zona Guvernului.

„Masura a fost luata in urma incidentelor violente de duminica seara si are drept scop atat apararea Palatului Victoria. De asemenea, trupele pot fi dislocate rapid la manifestatia de protest din Piata Universitatii in cazul in care evenimentele degenereaza”, au aratat sursele citate. In imediata apropiere a Palatului Victoria este si sediul PDL Bucuresti, unde interventia jandarmilor ar putea fi solicitata in cazul unor manifestari.

Trupele speciale isi fac aparitia langa sediul Guvernului odata cu lasarea serii, cand numarul protestatarilor creste in Piata Universitatii.

author avatar
Ciprian Purice
380 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger