AcasăNewsAproape 50 de morti in Europa de Est din cauza frigului

Aproape 50 de morti in Europa de Est din cauza frigului

Un val de frig care afecteaza de cateva zile Europa de Est a provocat moartea a aproape 50 de persoane, au anuntat luni autoritatile din aceste tari, unde temperaturile scazute se vor mentine si in zilele urmatoare.

In Polonia, unde au fost pana la minus 27 de grade Celsius in sud-estul tarii, zece persoane au murit din cauza frigului la acest sfarsit de saptamana, a anuntat luni politia poloneza. In total, in aceasta tara au murit 46 de persoane din cauza frigului (22 in ianuarie, 19 in decembrie si sapte in noiembrie). Dar cifrele sunt net mai mici decat in anii precedenti, potrivit unei purtatoare de cuvant a politiei nationale, gratie „unui inceput de iarna deosebit de bland”.

„Victimele frigului sunt adeseori persoane fara adapost, cele care au facut abuz de alcool si persoane in varsta”, a adaugat ea. Valul de frig care afecteaza de patru zile Ucraina s-a soldat cu 18 morti, majoritatea persoane fara adapost gasite pe strazi, potrivit Ministerului ucrainean al Sanatatii. Sase persoane au murit numai in regiunea Lugansk (est).

Temperaturile urmeaza sa scada zilele acestea pana la minus 30 de grade Celsius in unele regiuni din Ucraina, potrivit serviciului meteorologic. In Bulgaria frigul siberian s-a abatut asupra tarii luni, temperaturile scazand pana la minus 24 de grade Celsius. In absenta unui bilant oficial, presa mentiona luni cinci morti in total din cauza viscolului de saptamana trecuta. Majoritatea victimelor sunt persoane in varsta, care s-au pierdut pe o strada din apropierea satului lor.

Temperaturile cele mai scazute au fost inregistrate luni la Cirpan (sud), de minus 24 de grade Celsius, si la Sevlievo (centru), cu minus 23,4 grade Celsius, a anuntat serviciul de meteorologie, care prevede temperaturi si mai scazute in zilele urmatoare. Spitalizarile din cauza fracturilor au crescut in mod semnificativ, iar peste 170 de scoli au fost inchise. Rafalele de vant afecteaza in special campia Dunarii din nordul tarii, accentuand senzatia de frig. Portul Varna (nord-est) de la Marea Neagra a fost inchis din cauza rafalelor violente de vant.

In Romania, patru persoane au murit incepand de duminica din cauza valului de frig inregistrat in ultimele zile, ridicand bilantul deceselor provocate de joi la sase, potrivit Ministerului Sanatatii. Printre victimele frigului figureaza o octogenara gasita moarta in gradina sa si un barbat fara adapost.

Majoritatea judetelor sunt vizate de cod portocaliu pana vineri, din cauza temperaturilor de pana la minus 27 de grade Celsius. In Serbia, trei persoane au murit sambata si duminica in vestul tarii din cauza ninsorilor abundente, care au perturbat, de asemenea, traficul rutier in sudul tarii, a anuntat luni agentia Tanjug.

O femeie in varsta de 49 de ani a fost gasita moarta de hipotermie in regiunea Valjevo, la 80 de kilometri sud-vest de Belgrad. Un barbat in varsta de 52 de ani a fost gasit duminica in apropierea casei sale din satul Bobovo, situat in aceeasi regiune. In satul Taor, un batran de 81 de ani a murit de frig in propria casa.

Ninsorile din Serbia de la acest sfarsit de saptamana au perturbat puternic traficul rutier si alimentarea cu electricitate in sudul tarii, unde a fost decretata stare de alerta in 14 municipalitati. Ninsorile au incetat duminica, dar tara era afectata luni dimineata de un val de frig, temperaturile scazand pana la minus 20 de grade Celsius in cursul noptii in centul tarii. In Macedonia, un barbat de 63 de ani a murit de hipotermie in regiunea Mariovo, din sud-vestul tarii, a anuntat politia macedoneana. In Lituania, politia a anuntat moartea din cauza frigului a trei persoane, intre care o femeie in varsta de 91 de ani si un barbat in varsta de 78 de ani. In Slovacia, un barbat de 63 de ani a fost gasit mort luni, in fata casei sale din satul Sunava (nord).

In Cehia, un barbat in varsta de 26 ani a fost gasit mort pe un camp din apropiere de orasul Opava, in estul tarii.Pe de alta parte, un imigrant palestinian fara documente a murit de frig in timp ce astepta sa treaca fluviul Evros (nord-est), frontiera naturala intre Grecia si Turcia, potrivit politiei.

author avatar
Ciprian Purice
133 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger