AcasăAgriculturăApreciem agricultura, dar fugim de sapa

Apreciem agricultura, dar fugim de sapa

Tractor cultivating field at spring,aerial view

Paradoxul tarii noastre: romanii considera ca agricultura este importanta, dar 70% dintre ei nu ar lucra in acest sector. Un sondaj din care reiese ca munca pamantului este considerata o rusine.

Astfel, 7 din 10 respondenti nu iau in considerare posibilitatea de a lucra in domeniul agriculturii, chiar daca mai mult de jumatate (64%) considera ca rolul agriculturii in Romania este unul esential sau important. Dupa parerea a peste o treime dintre cei intervievati, lucratorii in agricultura nu au nevoie de prea multa carte, fiind suficiente 4 clase, gimnaziul sau cel mult o scoala profesionala, conform unui sondaj online comandat de World Vision Romania, la care au participat, in luna martie, peste 3.400 de respondenti. In acelasi timp, jumatate dintre romani nu si-ar da copiii la liceul agricol si doar 20% i-ar indemna sa aleaga aceasta specialitate. ‘Agricultura este unul dintre putinele sectoare ale economiei care pune tara noastra in fruntea topurilor europene, datorita productiilor de cereale si plante oleaginoase, Romania fiind chiar liderul european in productia de miere (2015). Cu toate acestea, doar o treime din respondenti considera ca agricultura are un rol esential in economia nationala. O posibila explicatie ar fi ca de multi ani agricultura a fost asociata cu productia primara, la fel cum, prin extensie, a fi agricultor este o rusine, un esec in viata. Astfel se justifica faptul ca foarte multi respondenti, mai bine de doua treimi, nu iau in considerare posibilitatea de a lucra in domeniul agriculturii’, explica Crenguta Barbosu, manager program agricultura si dezvoltare rurala.

author avatar
Andrei Coman
264 afisari

3 COMENTARII

  1. Comane ,eu am muncit in agricultura de la varsta de 8-9 ani pina la 26 de ani(IN 1989!).Apoi imi ajutam parinții pina prin 1997 la fl.soarelui ,porumb etc.Nu ca aș fi vrut ci pt. ca am fost nevoit si obligat de regimul comunist ca elev clasele V-XII,apoi in armata apoi din fabrica eram duși în agricultura obligatoriu !Tu scrii aici dar nu stii cit e de greu !Munca grea apoi vara f.cald si iarna f. frig la cules si depanușat porumb . Tu Comane citi ani din viata ta ai muncit în agricultura?? Sau te crezi vreun geniu scutit de munca cîmpului ! Vreun Einstein,Nikola Tesla,etc..? Auzi articol că romanii nu muncesc că e rușine!? Da englezii de ce nu muncesc in agricultura de angajeaza englezii si germanii numai straini-bulgari(si pina acu un an si romani)si alti emigranti??

  2. Andrei Coman ,dar tie iti place sapa? Sau trebuie altii sa munceasca dar tu esti nobilimea, faci parte din casta ziaricilor. Sau esti dni romanii aia carora nu le place sapa dar le e greu s-o spuna in public..

  3. Asta-i din ciclul „Imi place munca, foarte mult. Ore in sir, fara sa ma satur, as privi la cei care trudesc si transpira din greu”.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger