„Suferință umană”. „Criză”. „Urgență climatică”. Termeni grozavi, dar pe care 11.000 de oameni de știință nu s-au ferit să-i folosească. Apocalipsa meteo este aproape și lumea trebuie să știe asta, avertizează Conferința mondială privind clima, ținută la Geneva. Crema specialiștilor s-a strâns acolo, iar scrisoarea comună redactată a fost trimisă celor mai importante guverne de pe planetă. „Responsabilitatea rasei noastre stă în mâinile voastre, luați măsurile ce trebuie luate!”, este mesajul trasmis liderilor politici.
Când 11.000 de oameni de știință se unesc pentru a declara urgență clima de pe Terra, e clar că pericolul este mare. Sunt 40 de ani de negocieri intense, dar fără niciun rezultat, spun aceștia, iar sfârșitul e tot mai aproape. 153 de state au fost reprezentate la Geneva, fiecare și-a trimis „ambasadorul” cu tema făcută, dar la întoarcere mesajul a rămas același pentru toți: „Suferința umană va fi ne neimaginat”, scrie The Independent, dacă planeta nu se tratează acum de boala de care suferă – continuă să crească emisiile de gaze cu efect de seră!
„Schimbările accelerează mai repede decât ne așteptam”
Profesor de ecologie la Oregon University, William Ripple atrage atenția asupra lipsei de reacție cu privire la această problemă globală. În 1979, când s-au pus bazele științei climatice, toată lumea a convenit că sunt necesare măsuri urgente, dar, cu toate astea, emisiile de gaze cu efect de seră au crescut continuu. „În ciuda a 40 de ani de negocieri globale majore, am continuat să facem afaceri la fel de periculoase. Schimbările climatice au sosit și accelerează mai repede decât ne așteptam noi, oamenii de știință”.
În scrisoarea comună, cei 11.000 de oameni de știință susțin că au obligația morală să avertizeze „în mod clar omenirea de orice amenințare catastrofală. Afirmăm fără echivoc că Pământul se confruntă cu o urgență climatică, iar umanitatea se îndreaptă rapid în direcția greșită”. Între măsurile care trebuie luate regăsim șase obiective cheie: înlocuirea combustibililor fosili, reducerea poluanților (precum metanul și funinginea), refacerea și protejarea ecosistemelor; consumul redus de carne, eliminarea carbonului din economiile naționale și stabilizarea creșterii populației. Cu alte cuvinte, dincolo de problema carbonului și înlocuirea combustibililor fosili, oamenii de știință ne sfătuiesc să reducem numărul populației globului. Suntem prea mulți, afirmă cercetătorii, și bine-ar fi să ne mai împuținăm nițel, crede și dr. Thomas Newsome, de la Universitatea din Sydney.
Cine asculta ” cercetatori” care ne sfatuiesc sa reducem populatia globului ? Sa ne mai rarim?
Pai sa eutanasiem niste maimute… Auzi la ei sunt prea multi oameni. Uite sa-i mutam pe orbita! Nu se uita boii ca Africa inseamna malnutritie ebola si inanitie 90%.
Uite are bunicu niste Ziklon cu care omora paduchii purecii si plosnite or capuse… daca omoram vo 2 isi revine clima…