AcasăNews”Apocalipsa” Covid-19: secțiile ATI sunt goale!

”Apocalipsa” Covid-19: secțiile ATI sunt goale!

Ieri, 23 aprilie, apocalipsa vârfului pandemic anunțat de autorități a suferit o grea înfrângere, după ce numărul pacienților internați în secțiile de terapie intensivă a scăzut ”dramatic”. Mai mult, Grupul (anonim) de Comunicare Strategică se încurcă în cifrele românilor care au contactat coronavirusul, în multe județe acesta scăzând, în loc să crească.

Vârful pandemiei ar fi fost în 20 aprilie după previziunile lui <a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagnelu tataru title=Nelu Tătaru data wpil keyword link=linked>Nelu Tătaru<a>

Estimările autorităților despre ziua fatală, în care spitalele românești vor fi sufocate de vârful pandemiei, care va supraaglomera secțiile ATI, au început să devină penibile. Pe 3 aprilie, premierul Ludovic Orban a prezis vârful îmtre 29 aprilie și 1 mai, pentru ca pe 17 aprilie să mute vârful între 1 și 5 mai. Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a preconizat temutul vârf în ziua de 20 aprilie și apoi l-a mutat între 20 și 25 aprilie. Raed Arafat ne-a anunțat, cu un accent grav, că vom avea vârful între 22 și 26 aprilie, pentru ca apoi să revină cu previziuni și mai încețoșate, decretând că vom avea vârful pandemiei ori între 23 și 24 aprilie, ori între 4 și 6 mai. Streinu Cercel a fost și mai șocant, spunând că vârful ne va lovi fără tăgadă după 18 aprilie, pentru ca, ulterior, să împingă vârful undeva, după 15 mai. Cert este că niciunul dintre acești ”mama Omida” ai politicii românești nu par să ia în seamă datele reale din teren. Pentru că acolo secțiile de ATI sunt aproape goale. Cu tot efortul autorităților de a le umple, potrivit datelor oficiale, în 23 aprilie la ATI erau internați doar 236 de pacienți, după ce cu o zi în urmă fuseseră 288. Scăderi au mai fost și în zilele anterioare, astfel că în 21 aprilie la ATI erau 245 bolnavi, în 19 aprilie, 256, în 18 aprilie, 248, iar în 17 aprilie, 258 de pacienți. În ziua de 23 martie Grupul (anonim) de Comunicare Strategică anunța că, la acea oră, la nivelul spitalelor din România sunt 2.653 de paturi ATI și 1.361 ventilatoare. La acestea s-au adăugat și cele achiziționate de spitale din donații, pentru că cele promise de Guvern nu au mai ajuns. Și în aceste condiții, ventilatoarele pentru pacienții aflați în stare foarte gravă sunt mai mult decât suficiente.

Grupul de comunicare înșelătoare

Grupul de Comunicare Strategică, stabilit de Guvern ca fiind singurul comunicator al datelor referitoare la Covid-19, sub protecția anonimatului, a început, de ceva vreme, să se încurce în cifre. Astfel, aflăm că numărul total al infectaților cu Covid-19 crește per total, dar scade în anumite județe, băgându-i în ceață pe jurnaliștii care vor să transmită informații precise către populație. Astfel, în ziua de 21 aprilie, Arad avea 423 de cazuri, iar în 22 aprilie avea 421, Clujul avea 263 în 21 aprilie și 261, în 22 aprilie. Pentru Galați s-a comunicat oficial că, în 21 aprilie avea 297 de cazuri, în 22 aprilie, 287 de cazuri, iar în 23 aprilie, 296 de cazuri. Prahova avea 54 de cazuri în 21 aprilie, apoi 51 de cazuri în 22 aprilie, pentru ca în 23 aprilie să aibă 52 de cazuri. Timișul raporta 389 de cazuri în 21 aprilie și 385 de cazuri în 22 aprilie. Județul Vrancea poate fi și premiat pentru (in)consecvență, pentru că în 21 aprilie avea 214 cazuri, în 22 aprilie, 211 cazuri, iar în 23 aprilie, 207 cazuri.

Cadrele medicale, tot mai sceptice

Medicii și asistentele sunt tot mai sceptici în privința amenințării apocalipsei vârfului pandemic, întrebându-se de ce rămân spitalele goale, în condițiile în care bolnavii cronici își agravează starea din cauza interdicției de a se interna. ”Ni se tot cântă de o lună, că vine vârful, că ne dă peste cap, dar uite că nu a venit. Mă uit la testări și văd că testăm mult mai mult și confirmăm mult mai puțin. În terapie intensivă nu intră decât cazurile grave și foarte grave. În zona Clujului, a Bistriței, a Transilvaniei, în general, nu avem foarte multe cazuri. La cât ne-am pregătit, la câte spitale am ținut în stand-by să primească bolnavii de Covid, nu văd nicio creștere. Avem 30 de pacienți într-un spital de 400 de paturi. Secțiile ATI sunt aproape goale și chiar și în zonele de focar, cum este Suceava, secțiile de terapie intensivă nu sunt aglomerate. Grav este că, înainte de Covid, spitalele erau arhipline de bolnavi cronici și aveau și liste de așteptare, iar acum nu mai este niciunul, stau oamenii acasă și li se agravează bolile. Avem un popor bolnav cum nu are nimeni în Europa. Și la noi bolile nu sunt la 80 de ani, ca în afară, ci la 40-50-60 de ani. Și, cu toate acestea, nu avem decesele din alte țări, este o enigmă pentru noi sau poate se aplică vorba aceea, că Dumnezeu ține cu proștii”, ne-a declarat Radu Vasile, co-președintele Federației Solidaritatea Sanitară.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
48.974 afisari

11 COMENTARII

  1. Virusul lui pește NU există, nu l-au găsit, nu l-au IZOLAT, cum se spune. FRICA, da, există! Au creat pretextul și precedentul ca să ne pună bocancul lor împuțit pe grumaz. Treziți-vă, odată, altminteri va fi muuult mai rău!

    • Livia, de ce nu intri tu la loc in gaura de sarpe din care ai iesit? Nu-ti mai improsca veninul aici. Daca iti place sa traiesti in noaptea mintii, continua, dar nu-i invita si pe altii sa-ti tina companie.

  2. nu va pricep reactia!!! in loc sa ne bucuram ca indiferent ce ar fi spus unul sau altul (BTW, estimarile respective nu le-a facut fiecare dupa ureche, ci au fost preluate de la diferite instittute de statistica si prognoza internationale), sectiile ATI sunt goale, deci, efect au avut masurile restrictive, adica au limitat foarte mult numarul cazurilor grave la care se asteptau autoritatile potrivit evolutiilor din celelalte state ale UE, noi facem misto ca nuau stiut sa dea niste date EXACTE…

    pe bune? pe ce lume traiti????

    intr-adevar, TREZITI-VA!!!!

  3. ba saracii de ei ce ghinion ca nu mai pot bla ,bla cu represalii cat mai multe cand altii dau drumul la diferite domenii!!!!!!

  4. Bravo SPUTNIK ROMANIA da le peste bot la nazi Mai au putin si crapa de oftica Nu le merge nimic IOHANUS balbaie prostii de prost ce este

  5. Bravo SPUTNIK ROMANIA da le peste bot la nazi Mai au putin si crapa de oftica Nu le merge nimic IOHANUS balbaie prostii de prost ce este Dupa ce trece tot ii luam casele inapoi si tot ce a furat de la romani!

  6. Este o tampenie, nimeni nu stie nimic, nu au stiut nimic ce trebuie sa faca..s -au luat toate tarile in turma unele dupa altele si au bagat panica..cu exceptia catorva care au lasat viata cat de cat la normal..
    S -a spus ca in 2 saptamani virusul va muri si nU a murit, apoi sa stam 4 sap, 6,8,10, ca pana la urma sa se spuna ca virusul nu va muri si ca trebuie sa traim cu el, iar in acest moment incepe relaxarea, care va fi un show total.., pentru ca si -au dat seama dintr- o data, ca nu mai trebuie stat in casa pentru ca nu are sens..
    In conditiile astea oamenii au intrat in izolare totala cand era in romania 1 caz si ies din izolare cand sunt 10000 si tot in crestere…

  7. Diagnosticare gresita este prima culpa !,
    Lipsa unei proceduri medicale de tratament !,
    Amatorismul si cantatul dupa ureche- gen lautarii -vezi nivelul profesional al personalului medical din generatiile produse de tarabele universitare !
    Extrapolarea datelor de catre guvernanti ,manipularea prin media a populatiei !!
    Dezastrul instaurat in sistemul medical de managerii numiti politic !
    Subordonarea spitalelor la primarii -subordonare unor neica nimeni in materie medicala
    Rezultatele se pot evalua in numarul de cadre nedicale infectate si in numarul de morti!.
    Sectiile ATI sunt goale deoarece aceasta BOLESNITA !!nu se trateaza in ATI si nici cu ventilatie mecanica asistata !,vezi raportul expertilor italieni .De ce se tace ?,de ce nu se schimba macazul ??,de ce nimeni dintre pneumologi si hematologi nu-si asuma schimbarea -procedurarea unui tratament adecvat ?,pentru ca vor plati ca si prof Streinu !,li se vor scoate din context punctele de vedere si se vor rastalmaci in mod ordinar .
    Cand lepra or cangrena se instaleaza in sistem! supravietuirea este un chin .
    Leprele trebuie sa fie bagate in carantina pe viata ,zona cangrenata trebuie amputata si
    ingropata or arsa .ALTE variante nu exista !.

  8. Stie cineva din comentatori, cand va fi varful epidemiei?, intreb pentru un prieten.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger