AcasăNewsApocalipsa automatizarii: Romania toata, in somaj!

Apocalipsa automatizarii: Romania toata, in somaj!

Apocalipsa dezvoltarii tehnologice va lovi piata muncii din Uniunea Europeana, iar Romania este cel mai afectat stat! Sumbra previziune trebuie luata cat se poate de in serios, caci analiza apartine specialistilor in marketing si economie si ea se bazeaza pe realitati curente si proiectii. Cum poate fi stopat fenomenul? Prin dezvoltarea intensa a sectorului antreprenorial, investitiile in IMM-uri putand genera profit si, deci, plus valoare economiei nationale.

Zeci de mii de tineri din aproape 200 de tari au luat parte la un studiu care s-a aflat pe masa de lucru a managerilor reuniti la ultimul forum economic de anvergura. Din raspunsurile si viziunile exprimate de acestia, reiese ca dezvoltarea economica se va sprijini pe umerii micilor antreprenori, care deschis startu-up-uri in domenii de inovatie si IT, comert etc.

Romania deja este prezenta intr-un proiect global ce isi propune sa reduca efectele negative ale automatizarii pe piata muncii. Astfel, tineri sub 30 de ani s-au inscris intr-o retea care vrea sa adordeze toate problemele locale aparute pe acest segment, pregatind viitorul economic al tarii. Vorbim, practic, despre un program educational de antreprenoriat pentru tinerii cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani, la care sunt puse la bataie premii totale in valoare de 20.000 euro. Cine poate castiga? Cei care vin cu idei si solutii concrete de rezolvare la provocarile din viitor de pe piata muncii!

Milioane de tineri, someri

Conform ultimelor statistici elaborate de Organizatia Internationala a Muncii, la nivel planetar exista deja un „flagel” care loveste in viitorul nostru, al tuturor – peste 70 de milioane de tineri (cu varste de pana in 25 de ani) nu au un loc de munca! Poate nu inseamna cine stie ce, la prima vedere, dar tineti cont de faptul ca mai mult de 50% din populatia globului are sub 30 de ani (un record istoric al raportului intre generatii, dominat de tineri)!

Colac peste pupaza, lipsa de pregatire a tinerilor vine intr-un moment cum nu se poate mai prost, cand avansul tehnologiei si al automatizarii proceselor de munca determina ca tot mai multe slujbe sa fie indeplinite de roboti. Iar asta nu e tot – gigantul Dell Technologies arata ca 85% din slujbele care vor fi pe piata peste numai 10 ani inca nu au fost inventate!

Si, atunci, care este solutia? In primul rand, trebuie ca sistemul de invatamant sa se schimbe, sa se adapteze la nevoile pietei. Din pacate, daca vorbim despre Romania, lucrurile nu se misca deloc, invatamantul profesional in sistem dual este la pamant, iar tot mai multi tineri din mediul rural prefera sa traiasca din ajutor social decat sa-si caute un loc de munca. Iar cei care vor, dar nu sunt ajutati de sistem (lipsa educatiei in scoli, a programelor de specializare etc), vor cauta sa se pregateasca singuri, prin acces la internet si cursuri private, insa fara a avea garantia obtinerii unui job.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.541 afisari

3 COMENTARII

  1. SA TE CACI IN EA EDUCATIE ,SA DISTRUGI SISTEMATIC SCOLILE DE ORCE FEL FIE ELE LICEE DE PROFIL SAU DE MESERII ,SA INTRI IN FACULTATE CU BULETINUL IN MANA SI CHITANTA CA AI PLATIT TAXA ASTA-I BATAIA DE JOC A IRESPONSABILILOR CARE PRETIND CA AU GUVERNAT SAU CA AU REFORMAT INVATAMANTUL ROMANESC. Pentru sabotarea invatamintului a scolilor trebuie deferiti justitiei
    acesti iresponsabili :Androneasca ,Moga ,Pop si toata caracatita care a permis sa se vanda diplome la tarabele pariculare zise universitati ,academii etc.
    S-a umplut tara de prosti ,de analfabeti de semidocti de iresponsabili ,de idioti .
    Rebuturile celor 30 de ani de golanie de libertinism de bataie de joc sunt generatiile care azi refuza sa munceasca ,n-au nici o meserie ,iar unii paraziteaza familiile din care provin.

  2. Solutia a fost gasita : cresterea varstei de pensionare si a stagiilor de cotizare pentru pensie !

  3. Un astfel de robot nu va sti sa culeaga mere, capsuni, nu va sti sa inlocuiasca mana fina a chirurgului nu va putea avea mana sigura a vaccinului asistentei nu va sti sa faca deosebiri nu va avea suflet nu va avea simt nu va putea educa ca e limitat in perceptii, va ramane un bou ce bate cuie toata viata lui de bou industrial.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger