AcasăNewsApeluri gratuite in reteaua 116 pentru problemele copiilor si adolescentilor

Apeluri gratuite in reteaua 116 pentru problemele copiilor si adolescentilor

Tinerii cu probleme pot obtine sprijin emotional sunand la 116 123

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a publicat un raport privind disponibilitatea serviciilor armonizate cu caracter social, furnizate prin intermediul numerelor de telefon care incep cu 116.

Tinerii cu probleme pot obtine sprijin emotional sunand la 116 123

In Romania  au fost alocate si sunt disponibile mai multe numere de telefon care sunt utile atat copiilor si adolescentilor cu probleme, cat si parintilor acestora, in cazul in care vor un sfat avizat din partea specialistilor.

Numere apelabile la nivel european

Cele mai uzuale sunt 116 000 – linie telefonica de urgenta pentru copii disparuti, 116 111 – linie de asistenta telefonica pentru copii si 116 123 – linie de asistenta telefonica pentru sprijin emotional. Apelurile sunt gratuite in toate retelele in care este deschis accesul la numerele de forma 116.  Aceste numere sunt armonizate la nivel european, ceea ce presupune ca, indiferent de tara in care se afla, cetatenii pot apela acelasi numar ca in tara de origine atunci cand se confrunta cu o anumita problema. Asadar, accesul la anumite servicii cu caracter social se face prin intermediul acelorasi numere in toate statele membre ale Uniunii Europene in care este furnizat serviciul respectiv.

116 000 – linie telefonica de urgenta pentru copii disparuti este operat de Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual – FOCUS, impreuna cu Romtelecom. Serviciul este disponibil 24 ore/zi, sapte zile/saptamana, FOCUS asigurand functionarea in zilele lucratoare, intre orele 8 – 22, in restul timpului apelurile fiind redirectionate catre un colaborator specializat. Din informatiile transmise de furnizori  acest numar este apelabil si din 14 retele de telefonie fixa si mobila. Pe langa Romania, acest numar mai este operational in 24 de state membre ale Uniunii Europene.

116 111 –  linie de asistenta telefonica pentru copii este operat de organizatia non-guvernamentala Asociatia Telefonul Copilului impreuna cu Romtelecom. Numarul este disponibil gratuit din retelele a noua operatori timp de 16 ore/zi, sapte zile/saptamana. Numarul este operational in 22 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Romania.

116 123 – linie de asistenta telefonica ce ofera sprijin emotional este operational in Romania de la 1 octombrie 2012 si este furnizat de Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti prin Centrul de prevenire a tentativelor de suicid la copii si adolescenti din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, impreuna cu TRANS TEL SERVICES. Numarul este disponibil gratuit pentru apelantii din retelele a sapte operatori de telefonie fixa sau mobila timp de 24 ore/zi, sapte zile/saptamana. Acest serviciu este disponibil si in alte 11 state membre.

Sprijin pentru victimele infractiunilor

In Romania sunt disponibile inca alte doua numere scurte de forma 116 destinate unor servicii armonizate cu caracter social: 116 006 – linie de asistenta telefonica pentru victimele infractiunilor  si 116 117 – serviciu medical telefonic ce nu intra in categoria cazurilor de urgenta. In acest caz, este vorba de apelurile catre serviciile medicale adecvate pentru probleme urgente, dar care nu pun in pericol viata. Numarul 116 117  poate fi apelat  in special, dar nu exclusiv, in afara programului normal de lucru, in zilele de repaos saptamanal si in timpul sarbatorilor legale.

author avatar
Arpad Dobre
1.185 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger