AcasăNewsApelul primarului Robert Negoiță: „Să creștem rata de colectare selectivă a deșeurilor...

Apelul primarului Robert Negoiță: „Să creștem rata de colectare selectivă a deșeurilor în Sectorul 3”

(sursa foto: Primăria Sectorului 3)

Edilul Sectorului 3, Robert Negoiță, face, la începutul acestei săptămâni, un apel. Primarul se adresează locuitorilor sectorului în fruntea căruia se află, cerându-le să acorde importanță colectării selective a deșeurilor. Astfel, oamenii sunt îndemnați să arunce separat, când le duc în containerele special amenajate, deșeurile biodegradabile de sticlele de plastic, de exemplu. „Așa este civilizat și în felul acesta protejăm mediul înconjurător și economisim resursele”, a declarat primarul Negoiță.

Într-un comunicat transmis luni, 11 decembrie, Primăria Sectorului 3 anunță că „implementează proiectul „Extinderea sistemului de management integrat al deșeurilor în Sectorul 3 al Municipiului București”. Proiectul este finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, cod SMIS 150359”.

Obligativitatea racordării la normele europene de mediu

Obiectivul general al acestui proiect constă în creșterea calității mediului în Sectorul 3 prin îmbunătățirea sistemului de management integrat al deșeurilor, în vederea îndeplinirii țintelor legate de creșterea gradului de reciclare conform normelor în vigoare.

Legislația europeană prevede ca până în anul 2025 ghenele tubulare din blocuri să fie desființate – menționează Primăria Sectorului 3.

Containere cu descărcare automată

În tot acest context, Primăria Sectorului 3 pune în aplicare legislația europeană. Astfel că, au fost amenajate 1.000 de containere pentru a încuraja colectarea selectivă pe 3 fracții.

„Zonele în care acestea au fost montate sunt selectate în funcție de studiul geofizic realizat, precum și de numărul de locuitori care pot beneficia de ele”, anunță Primăria.

Aceste sisteme îngropate de colectare a deșeurilor dispun de tehnologie prin care nivelul de umplere a containerelor este monitorizat de senzori speciali.

„Echipamentul corespunzător cuprinde, printre altele, containere cu o capacitate de 2,25 mc pentru colectarea deșeurilor de sticlă, containere de 2,25 mc pentru colectarea deșeurilor textile, containere pentru deșeurile periculoase, pubele cu o capacitate de 120 de litri pentru colectarea deșeurilor reziduale din zona de case, pubele de 120 de litri pentru colectarea deșeurilor reciclabile din zona de case”, se mai precizează în comunicatul Primăriei Sectorului 3.

Apelul primarului Robert Negoiță la colectare selectivă

Primarul Robert Negoiță subliniază că Primăria Sectorului 3 e prima administrație din țară care a implementat un sistem de pubele îngropate. Și face un apel către locuitorii Sectorului 3 la colectare selectivă a gunoiului.

Dintre numeroasele proiecte pe care le derulăm pentru comunitatea Sectorului 3 aduc în prim plan dezvoltarea unui sistem de management integrat al deșeurilor. Suntem prima administrație din țară care a implementat un sistem de pubele îngropate.

Dezvoltăm acum un sistem performant de colectare a deșeurilor, format din pubele cu descărcare automată.

Am montat peste 1.000 de unități în Sectorul 3, care vor deveni funcționale. Fac un apel către locuitorii Sectorului 3 la colectare selectivă a gunoiului.

Biodegradabile separat, peturi separat, așa este civilizat și în felul acesta protejăm mediul înconjurător și economisim resursele”, a declarat primarul Robert Negoiță.

Nu în ultimul rând, Primăria locală amintește că locuitorii Sectorului 3 care au întrebări sau sesizări privind ridicarea deșeurilor sau care doresc să facă o programare pentru ridicarea deșeurilor voluminoase se pot adresa Direcției Generale de Salubritate Sector 3, cu precizarea că liniile telefonice 0720.777.511/512/513/514/515 sunt deschise 24 de ore din 24.

author avatar
Andrei Coman