AcasăNewsApel BNS: Opriți mafia legumelor!

Apel BNS: Opriți mafia legumelor!

Prețurile legumelor, triplate de speculanții din piețe

Blocul Național Sindical a cerut Guvernului să instituie un mecanism de control al prețurilor de comercializare a legumelor și să nu mai încurajeze samsarii. Profitând de restricțiile din starea de urgență, speculanții cumpără de la producători pe prețuri derizorii și comercializează la prețuri triple sau mai mult, susțin sindicaliștii.

Prețurile legumelor, triplate de speculanții din piețe

Sindicaliștii din BNS au solicitat Guvernului să intervină în piață pentru a stopa fenomenul scăpat de sub control al invaziei samsarilor și al speculanților, care au provocat majorări uriașe ale prețurilor. ”Trebuie identificate pârghii de colectare și distribuire doar a produselor românești și chiar să se ia măsuri de limitare a importurilor de legume, fructe etc din spațiul intracomunitar și din afara acestuia. Totodată, este imperios necesară instituirea unui mecanism de monitorizare și eventual control asupra prețurilor de comercializare, în special în cazul legumelor și fructelor.

În acest moment în piețe și magazine prețurile au ajuns la un nivel greu de controlat, deși producătorii agricoli vând la prețuri foarte mici. Practic sunt încurajați samsarii de produse, care găsesc tot felul de subterfugii pentru a achiziționa produse agricole la prețuri derizorii și de a le comercializa la prețuri triple sau mai mari. Mai mult de atât, trebuie inițiate campanii de promovare a produselor românești, contribuind astfel la crearea și eficientizarea canalelor de marketing pentru produsele locale. Pentru început, ar putea fi folosite serviciile Poștei Române, prin formulare distribuite în care micii producători să scrie ce cantități au la dispoziție sau un call-center prin care să se realizeze o informare asupra produselor oferite spre vânzare. România nu mai are o politică comercială și nici o preocupare pentru această zonă. Trebuie organizată piața producătorilor de legume, care acum este haotică și avem situații în care unele legume se produc în exces, iar la alte categorii înregistrăm deficit. Trebuie investit rapid în agricultură, mai ales că avem cele 3 miliarde de euro de la UE special pentru IMM-uri”, ne-a declarat Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS).

Se cere implicarea Ministerului Agriculturii

Una dintre cele mai importante și cele mai urgente măsuri este considerată implicarea Ministerului Agriculturii, prin Direcțiile Agricole teritoriale, în identificarea cooperativelor și societăților comerciale care să achiziționeze produse direct de la fermieri, pentru eliminarea intermediarilor. ”Trebuie încurajat și promovat comerțul on-line, prin intermediul căruia comercianții, firmele de catering, hoteluri să poată comanda legume și fructe direct de la producători – măsură care are ca scop asigurarea vânzării legumelor și fructelor proaspete, monitorizarea prețurilor de vânzare de către producători, dar și de comercializare de către comercianți. De asemenea, este necesară dinamizarea piețelor de desfacere a produselor prin extinderea sferei entităților implicate în adaptarea și dotarea piețelor de desfacere pentru produsele agricole, respectând totodată măsurile de siguranță impuse de pandemie”, se arată într-un comunicat al BNS. Pentru a stopa exodul de forță de muncă din agricultură spre alte state europene, sindicaliștii consideră că trebuie modificată Legea 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri.

”În acest moment zilierii nu beneficiază de niciun fel de protecție socială, nici măcar asigurare de sănătate. În plus, aceștia sunt excluși din categoria potențialilor beneficiari de șomaj tehnic. Considerăm că ar trebui de urgență regândit statutul forței de muncă folosită predominant în agricultură, indiferent că vorbim de zilieri, de persoane ocupate pe cont propriu în agricultură sau de lucrători familiali neremunerați implicați în agricultura de subzistență. Ar trebui identificate măsuri specifice adresate acestora, atât sub aspectul accesului la sistemul de protecție socială, cât și sub aspectul unei surse minime de venit. Este important ca România să-și păstreze forța de muncă, în special cea întoarsă în țară în această perioadă. În ultimii ani au fost făcute eforturi financiare semnificative pentru a determina întoarcerea românilor plecați în afara țării, este momentul să valorificăm întoarcerea lor în special în acest context”, se mai precizează în comunicatul BNS.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
541 afisari
Zenville

Ultimele știri

Bucureştiul se închide din nou în weekend pentru maşini. Se deschide pentru pietoni. Zonele cu restricţii de trafic

Şoferii care ar dori să iasă cu maşina prin Bucureşti, în weekend, trebuie să ştie că Poliţia Rutieră a stabilit câteva restricţii. În Capitală,...

Gestul banal, dar extrem de periculos pe care îl fac şoferii la volan, îi poate descrie pe aceştia ca fiind psihopați, narcisiști sau machiavelici

Psihologii au finalizat un studiu efectuat asupra şoferilor care au fel de fel de îndeletniciri la volan, altele decât doar să conducă maşina.Oamenii de...
proger