APDD a lansat inițiativa de amploare „PLANTEAZĂ COPACI”, prin care își propune plantarea masivă a 500 000 de copaci, în termen de 5 ani, pe suprafața Municipiului București și a zonelor limitrofe.
De ce „Plantează copaci”?
„Plantează copaci” este numele unei inițiative menite să reîmprietenească Municipiul București cu natura.
„Întrucât în București spațiile verzi și calitatea aerului se degradează constant, sunt necesare măsuri pentru creșterea spațiilor verzi și, mai ales, se remarcă necesitatea existenței unui ghid de identificare a tipologiei potrivite de „verde” care să contribuie la purificarea aerului în raport cu substanțele poluante emise la nivelul Capitalei”, se menționează în comunicatul APDD.
Care sunt etapele acestei campanii?
- alcătuire de perdea verde de jur împrejurul Capitalei;
- plantări intensive de-a lungul căilor de circulație rutieră;
- îndesirea parcurilor existente cu crearea de alei printre copacii nou-plantați;
- crearea de noi parcuri etc.
Pe larg, zonele favorabile plantării sunt spațiile libere de-a lungul infrastructurii de circulație, curțile și alveolele aferente ansamblurilor de blocuri și condominiilor.
Inițiativa „Plantează copaci” urmărește să colaborareze cu asociațiile de proprietari din București, pentru a identifica acele zone în care este nevoie urgentă de plantarea de copaci.
Demersul, posibil și în cazul curților private
Această veste este una bună inclusiv pentru proprietarii care își doresc o perdea de protecție în fața și de jur împrejurul proprietății, inițiativa venind și în sprijinul lor.
În plus, se va colabora cu administrațiile publice locale pentru stabilirea zonelor propice împăduririlor.
„De exemplu, există multe zone de protecție aferente infrastructurii tehnice majore, cum ar fi zonele de protecție a apeductelor, a infrastructurii de îmbunătățiri funciare, a rețelelor de transport de produse petroliere sau gaze, ori zona de protecție și siguranță a căilor ferate.
Deși construirea pe aceste imobile nu este posibilă, ele pot fi ocupate de arbuști, fiind ulterior integrate în rețeaua de spații verzi a unui oraș”, se mai menționează în comunicat.
Acțiunea va fi marcată un studiu realizat de inițiatori, în colaborare cu USAMV (Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară), cu ajutorul căruia se pot identifica speciile de arbori și de copaci ornamentali compatibili cu tipologia solului, însă și cu specificul zonei în care aceștia urmează să fie plantați.
„La nivelul județului Ilfov, în cazul localităților limitrofe Bucureștiului, se va dezvolta un plan de acțiune specific fiecărei unități administrativ-teritoriale, în funcție de zonele disponibile pentru plantarea arborilor”, se arată, de asemenea, în comunicatul postat pe hashtagnews.ro.
Fondurile vor fi utilizate în mod exclusiv pentru acțiunile de plantare a copacilor, mizându-se pe un mecanism transparent și orientat în scopul acțiunii.