AcasăNewsApa Nova: rezultatele analizelor din ultimele ore reconfirma si atesta potabilitatea apei...

Apa Nova: rezultatele analizelor din ultimele ore reconfirma si atesta potabilitatea apei in Bucuresti

Locutorii Capitalei care folosesc apa de la robinet pentru a-si face o cafea, de mancare sau pentru a se spala nu mai stiu ce sa inteleaga.

In ziua in care s-a aflat, in prima faza, ca in Romania e epidemie de gripa si ca „apa si sapunul sunt sfinte”, a ajuns la urechile opiniei publice si o avertizare de la Ministerul Sanatatii, cu privire la calitatea apei potabile din Capitala si la sesizari primite in acest sens. „Distribuitorul de apa potabila pentru Bucuresti  a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor”, s-a anuntat de la MS. Mai mult, a aparut recomandarea ca „apa din reteaua publica sa nu fie folosita pentru baut, prepararea hranei  sau in igiena personala”.

Joi dimineata, un mesaj venit de la Apa Nova sustine, insa, ca testele facute in ultimele ore ar atesta ca apa e potabila.

Ce spune Apa Nova:

In spiritul valorii de baza care guverneaza compania noastra si anume responsabilitate fata de client, Apa Nova Bucuresti a suplimentat, incepand cu seara zilei de 30.01.2019, numarul si frecventa analizelor privind indicatorii de calitate a apei potabile in sectoarele 5 si 6.

Astfel, rezultatele analizelor efectuate in ultimele ore reconfirma si atesta calitatea si potabilitatea apei produsa si distribuita de catre compania Apa Nova consumatorilor din municipiul Bucuresti. Expertiza operatorului a permis punerea in aplicare a solutiilor tehnice necesare pentru gestionarea in conditii de siguranta a furnizarii serviciului de apa potabila.

Conform legislatiei in vigoare, concentratia clorului rezidual liber in apa potabila din reteaua de distributie trebuie sa se incadreze intre 0,10 – 0,50 mg /litru. Ceea ce inseamna ca in apa potabila, trebuie sa se regaseasca clor intre aceste valori. Prezenta clorului in apa potabila este deci o necesitate si o garantie ca apa este conforma din punct de vedere microbiologic. In plus, o certitudine pentru consum in siguranta a acesteia. In alte state, spre exemplu, normele impun concentratii mult mai mari de clor tocmai pentru a certifica aceasta siguranta (de exemplu, SUA).

In mod uzual, operatorii de apa mentin un nivel al dezinfectantului (clor rezidual in forma libera) la valori de pana la 0.50 mg. Conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, clorul, care este prezent in apa potabila, se poate incadra in limitele intre 0,20 mg/l si pana la 1 mg/l, utilizarea clorului fiind cea mai sigura si frecventa metoda pentru tratarea apei (eliminarea de virusi si bacterii).

Rezultatele monitorizarii calitatii apei in Bucuresti in acest moment arata ca concentratia de clor rezidual in forma libera nu a depasit valoarea de 0.40 mg/l si nu a fost mai mici de 0,10 mg/l.

Ca urmare a topirii bruste a depunerilor de gheata si zapada, a crescut concentratia de amoniu din raul Arges, acesta fiind una dintre cele doua surse apa bruta folosita de catre Apa Nova in procesul de productie a apei potabile pentru capitala.

Administratia Nationala Apele Romane nu a facut nicio informare cu privire la o poluare cu amoniu pe raul Arges. Din preocuparea continua a producatorului si operatorului de apa potabila pentru municipiului Bucuresti pentru calitatea serviciilor oferite, acesta a actionat conform Bunei Practici Industriale pentru situatii specifice, prin cresterea dozei de clor in procesul de tratare in limita necesara, fara a depasi limita maxima admisa. Efectul cresterii dozei de clor a condus la aparitia disconfortului organoleptic (gust si miros) in cateva puncte din sectoarele 5 si 6.

Chiar daca aceste masuri au fost luate pentru a asigura furnizarea in conditii de calitate si siguranta a apei potabile, operatorul isi cere scuze consumatorilor sai care au resimtit acest disconfort.

Apa Nova Bucuresti asigura toti consumatorii sai de preocuparea sa continua pentru respectarea valorilor sale de baza – responsabilitate, siguranta si orientare catre client.

Iata anuntul facut miercuri de Ministerul Sanatatii:

„Distribuitorul de apa potabila pentru Bucuresti  a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesara in conditiile in care in cursul zilei de 29 ianuarie 2019 s-a produs o poluare cu amoniu pe raul Arges, in urma topirii masive de zapada.

Ca urmare a acestui fapt, in cursul zilei de 30 ianuarie 2019 , au fost primite la Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti( DSPMB) mai multe sesizari privind calitatea apei potabile de la locuitorii  din sectoarele 5 si 6 din Capitala. In urma sesizarilor, personalul de specialitate DSPMB a recoltat mai multe probe din reteaua de apa potabila in cele doua sectoare.

Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul ca, in toate cele 5 puncte de recoltare,  valorile determinate pentru clorul liber rezidual si clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislatia in vigoare.

Conform specialistilor INSP in domeniul apei potabile, rezultatele partiale nu reprezinta un  motiv de ingrijorare a populatiei privind posibilele efecte ale consumului de apa din reteaua publica de distributie. Conform ghidurilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a fost dovedit faptul ca in cazul consumului de apa hiperclorinata, masura aplicata in acest moment de operatorul de apa, nu exista riscul de aparitie a unor efecte acute sau cronice asupra sanatatii. Aceeasi sursa  informeaza ca valoarea crescuta cu peste 0,5 mg la litru a clorului determina doar aparitia disconfortului organoleptic, adica percepere gust modificat si miros si nu exista alte efecte pe termen lung.

Cu toate acestea,  pana la obtinerea rezultatelor finale ale probelor prelevate,  specialistii recomanda  locuitorilor Capitalei ca apa din reteaua publica sa nu fie folosita  pentru baut, prepararea hranei  sau in igiena personala. Acestia recomanda utilizarea apei imbuteliate, apa potabila din surse (foraje) autorizate sanitar sau fantani publice la care este afisata inscrierea ,,apa este buna de baut.

De asemenea, mentionam ca DSPMB analizeaza zilnic probe de apa din reteaua publica sau de la statiile de tratare pentru parametrii microbiologici,  dezinfectantul rezidual (clor rezidual liber) si clorul total. Din cele 10 probe de apa prelevate in data de 30 ianuarie 2019 din punctele fixe de recolta din sectorul 3 Bucuresti, 9 dintre ele au fost conforme pentru clorul rezidual liber, iar una dintre ele a prezentat clor rezidual sub limita de detectie. Parametrii microbiologici sunt in lucru, rezultatele fiind finalizate in 48 de ore de la recoltare.”

author avatar
Andrei Coman
210 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger