AcasăNewsApa, noua arma a ISIS

Apa, noua arma a ISIS

Jihadistii Daesh au preluat sub control barajele si nu ezita sa lipseasca de apa populatiile regiunilor care sunt inca libere in Irak

Jihadistii Daesh au preluat sub control barajele si nu ezita sa lipseasca de apa populatiile regiunilor care sunt inca libere in Irak.

Jihadistii Daesh au preluat sub control barajele si nu ezita sa lipseasca de apa populatiile regiunilor care sunt inca libere in Irak

In 17 mai, ISIS a luat cu asalt orasul irakian Ramadi, unde se afla barajul care stranguleaza cursul fluviului Eufrat, asigurand aportul de apa necesar in toata provincia acestei capitale. Este o amenintare in plus pentru aceste teritorii, inca libere de prezenta jihadistilor, care au inchis vanele barajului. Nivelul apei fluviului a scazut iar populatiile din aval sunt private de apa, pe fondul sosirii verii intr-o regiune altfel arida. Orasele Khalidiya si Habbaniya, vecine cu Ramadi, sunt la ora actuala total lipsite de apa. ”Lipsa de apa va duce la o enorma criza umanitara”, a estimat Rafal Al-Fahdawi, seful unui trib local care lupta impotriva ISIS.

Seful Coalitiei : Ne trebuie inca o generatie pentru a invinge Statul Islamic

ISIS reprezinta a ”amenintare mondiala” si trebuie inca o generatie ca sa-i puna capat, a declarat, miercuri, coordonatorul american al Coalitiei antiteroriste care lupta impotriva jihadistilor in Irak si in Siria, noteaza AFP. Generalul american John Allen, care s-a exprimat in cadrul unui forum la Doha, a estimat ca lupta impotriva ISIS necesita ”o lunga campanile” si daca gruparea radicala sunnita nu va fi infranta ar putea ”pune in pericol progresul umanitatii”. ”Pentru a invinge ISIS, ar putea fi necesara o generatie in plus”, a spus militarul american. Allen este coordonatorul Coalitiei internationale dirijata de SUA care, din august 2014, desfasoara raiduri aeriene impotriva jihadistilor in Irak si in Siria. Insa aceste lovituri nu au reusit sa opreasca avansul ISIS, fortand Coalitia sa-si revizuiasca strategia care cuprinde si antrenarea fortelor irakiene si a rebelilor sirieni moderati. Inaintea recentei reuniuni de la Paris pe tema combaterii ISIS, oficialii irakieni au calificat strategia antiterorista a Coalitiei drept un ”esec”. Summit-ul de la Paris a intervenit dupa cucerirea de catre jihadisti a orasului Ramadi, capitala celei mai mari provincii irakiene, Al-Anbar, infrangere care a pus in discutie eficacitatea raidurilor aeriene ale Coalitiei.

O fabrica de masini-capcana, distrusa in urma unui raid aerian

Un raid al Coalitiei a distrus, miercuri, una din cele mai importante locatii de fabricare a masinilor-capcana ale jihadistilor din Irak, ucigand un numar inca neclar de combatanti dar si civili, informeaza AFP. Fabrica, aflata in orasul Hawija, la 225 km nord de Baghdad, era cea mai mare de acest fel aflata in posesia Daesh. Explozia cauzata de munitia aliatilor a fost auzita pana in orasul Kirkourk, aflat la 55 km nord, fabrica fiind efectiv pulverizata.

Al-Qaida consider califatul ”ilegitim”

Liderul Front Al-Nosra, ramura siriana a Al-Qaida, a precizat ca asa zisul califat pe care vrea sa-l instaureze organizatia (acum) rivala, ISIS, este ”ilegitim”. Intr-un inteviu difuzat de Al-Jazeera, Abu Mohamed al-Jolani a criticat dur ISIS si a dat asigurari ca o reconciliere intre cele doua grupuri nu este luata in calcul. ”Au anuntat un califat dar eruditii religiosi l-au respins ca ilegitim. Acest califat nu se bazeaza pe  legea islamica”, a spus al-Jolani.

 

author avatar
Tudor Borcea
156 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger