Cauta

Anvelopele de iarna: tot ce trebuie sa stii ca sa nu iei amenda! VIDEO

In curand intra in vigoare noua lege privind obligativitatea anvelopelor de iarna in cazul autovehiculelor care circula pe drumurile publice in perioada 1 noiembrie -31 martie. Iata toate detaliile pe care trebuie sa la cunosti pentru a nu lua amenda.

In primul rand, inainte de a intra in detalii despre anvelopele de iarna, trebuie specificat ca nu vor fi amendati soferii care circula in intervalul 1 noiembrie – 31 martie pe drumuri uscate sau foarte bine curatate de zapada, indiferent de tipul anvelopelor cu care au echipate autovehiculele. O spune legea si o spune si un oficial in cauza.

„Daca drumul e uscat, nu e niciun fel de problema, se poate circula cu orice anvelopa. Anvelopele de iarna sunt obligatorii doar in urmatoarele situatii: drum acoperit cu gheata, zapada, polei sau noroi”, a declarat, pentru Evenimentul Zilei, Carol Vârna, comisar-şef la Poliţia Autostrăzi.

In celelalte situatii sunt obliatorii anvelopele de iarna sau cele all-seasons (mixte) care trebuie sa aiba inscriptionate pe laterala literele „M+S” (mud + snow, adica noroi si zapada) sau sa aiba simblorile unui fulg de nea si o creasta de munte, precum in imaginile alaturate. In acelasi timp sunt valabile si anvelopele special concepute pentru zapada si traficul in sezonul rece, ce au inscriptionat doar simbolul fulgului de zapada.

„Expresia anvelope all-seasons este generala. Sunt considerate de iarna anvelopele care pe langa expresia M plus S (Mud plus Snow) trebuie sa aiba si anumite semne, respectiv, un fulg de nea si o creasta alpina. Repet insa, vor fi date amenzi celor care ingreuneaza circulatia din cauza faptului ca nu sunt echipati de iarna”, a anuntat seful Autoritatii Rutiere Romane, Florian Coman.

Asadar, chiar daca aveti autovehiculul echipat cu anvelope all-seasons trebuie sa verificati existenta simbolurilor pe partea banda laterala a anvelopei pentru a evita amenda de pana la 4.000 de lei.

Pe langa scaparea de lege, anvelopele de iarna iti pot salva viata.

Studiile realizate de marii producatori de anvelope arata ca adaptarea inca din faza de constructie a unei anvelope in functie de climatul in care circula face ca aceasta sa isi indeplineasca cat mai bine sarcina. Adica, anvelopele de vara pentru sezonul cald si anvelopele de iarna pentru sezonul rece permit o franare mult mai buna, precum si o stabilitate ridicata in viraje.

Cand temperatura scade sub 7 grade, anvelopele de iarna, comparativ cu cele de vara sau all-seasons, asigura o aderenta ridicata, nu doar pe  gheata, polei si zapada, dar si pe carosabil uscat. Motivul? Cauciucul din care este realizata o anvelopa destinata traficului in sezonul rece este mai „moale” si nu se intareste pe masura ce scade temperatura, spre deosebire de anvelopele de vara, care fiind proiectate sa nu se topeasca pe asflatul incins pana la 40-50 de grade celsius, „ingheata” si se fac precum plasticul la temperaturi de sub -5 grade.

Un exemplu in acest sens este dat de Continental:

– un autoturism standard, care ruleaza cu 100 km/h pe un drum ud, la o temperatura exterioara de 20 grade Celsius, distanta de franare cu anvelope de iarna va fi de 72 de metri, iar cu anvelope de vara, de 69 metri

– acelasi autoturism care circula cu 100 km/h, dar la o temperatura de sub 7 grade Celsius, vehiculul cu anvelope de iarnă se va opri în 67 de metri, iar cel cu anvelope de vară în cel puţin 71 de metri.

Apoi:

– un autoturism care circulă cu 50 km/h pe un drum acoperit cu zapada, va frana pana la 0, in 35 de metri, cu anvelopele de iarna, in timp ce cu cele de vara se va opri in 43 de metri.

O comparatie concludenta intre anvelopele de vara, de iarna si all seasons poat fi urmarita in materialul video de mai jos.

Ultimele stiri

  • Premiul Nobel pentru Literatură a fost câștigat de Cartea Mileniului OMUL VĂLURIT
  • Alege ce citești
  • Vizita lui Iohannis în SUA: România dă tot și nu primește nimic!
  • S-a rupt lanțul de iubire. Moldovenii, respinși pe bandă rulantă la intrarea în România
  • Rapid Premier League
  • Dovezi zdrobitoare. Camioanele supraîncărcate ale ucrainenilor ne-au făcut praf infrastructura
  • Sabotaj împotriva statului. Contractele cu operatorii străini din Portul Constanța, în defavoarea țării
  • Femeia cu cele mai mari buze din lume și-a injectat și nasul, pentru a echilibra trăsăturile feței – FOTO
  • Unde se vând lingourile de aur “ca pâinea caldă”
  • „Supa vulcanică”, umătoarea sursă de minerale esențiale?
  • Exit mobile version