AcasăNewsAnvelopele de iarna: tot ce trebuie sa stii ca sa nu iei...

Anvelopele de iarna: tot ce trebuie sa stii ca sa nu iei amenda! VIDEO

In curand intra in vigoare noua lege privind obligativitatea anvelopelor de iarna in cazul autovehiculelor care circula pe drumurile publice in perioada 1 noiembrie -31 martie. Iata toate detaliile pe care trebuie sa la cunosti pentru a nu lua amenda.

In primul rand, inainte de a intra in detalii despre anvelopele de iarna, trebuie specificat ca nu vor fi amendati soferii care circula in intervalul 1 noiembrie – 31 martie pe drumuri uscate sau foarte bine curatate de zapada, indiferent de tipul anvelopelor cu care au echipate autovehiculele. O spune legea si o spune si un oficial in cauza.

„Daca drumul e uscat, nu e niciun fel de problema, se poate circula cu orice anvelopa. Anvelopele de iarna sunt obligatorii doar in urmatoarele situatii: drum acoperit cu gheata, zapada, polei sau noroi”, a declarat, pentru Evenimentul Zilei, Carol Vârna, comisar-şef la Poliţia Autostrăzi.

In celelalte situatii sunt obliatorii anvelopele de iarna sau cele all-seasons (mixte) care trebuie sa aiba inscriptionate pe laterala literele „M+S” (mud + snow, adica noroi si zapada) sau sa aiba simblorile unui fulg de nea si o creasta de munte, precum in imaginile alaturate. In acelasi timp sunt valabile si anvelopele special concepute pentru zapada si traficul in sezonul rece, ce au inscriptionat doar simbolul fulgului de zapada.

„Expresia anvelope all-seasons este generala. Sunt considerate de iarna anvelopele care pe langa expresia M plus S (Mud plus Snow) trebuie sa aiba si anumite semne, respectiv, un fulg de nea si o creasta alpina. Repet insa, vor fi date amenzi celor care ingreuneaza circulatia din cauza faptului ca nu sunt echipati de iarna”, a anuntat seful Autoritatii Rutiere Romane, Florian Coman.

Asadar, chiar daca aveti autovehiculul echipat cu anvelope all-seasons trebuie sa verificati existenta simbolurilor pe partea banda laterala a anvelopei pentru a evita amenda de pana la 4.000 de lei.

Pe langa scaparea de lege, anvelopele de iarna iti pot salva viata.

Studiile realizate de marii producatori de anvelope arata ca adaptarea inca din faza de constructie a unei anvelope in functie de climatul in care circula face ca aceasta sa isi indeplineasca cat mai bine sarcina. Adica, anvelopele de vara pentru sezonul cald si anvelopele de iarna pentru sezonul rece permit o franare mult mai buna, precum si o stabilitate ridicata in viraje.

Cand temperatura scade sub 7 grade, anvelopele de iarna, comparativ cu cele de vara sau all-seasons, asigura o aderenta ridicata, nu doar pe  gheata, polei si zapada, dar si pe carosabil uscat. Motivul? Cauciucul din care este realizata o anvelopa destinata traficului in sezonul rece este mai „moale” si nu se intareste pe masura ce scade temperatura, spre deosebire de anvelopele de vara, care fiind proiectate sa nu se topeasca pe asflatul incins pana la 40-50 de grade celsius, „ingheata” si se fac precum plasticul la temperaturi de sub -5 grade.

Un exemplu in acest sens este dat de Continental:

– un autoturism standard, care ruleaza cu 100 km/h pe un drum ud, la o temperatura exterioara de 20 grade Celsius, distanta de franare cu anvelope de iarna va fi de 72 de metri, iar cu anvelope de vara, de 69 metri

– acelasi autoturism care circula cu 100 km/h, dar la o temperatura de sub 7 grade Celsius, vehiculul cu anvelope de iarnă se va opri în 67 de metri, iar cel cu anvelope de vară în cel puţin 71 de metri.

Apoi:

– un autoturism care circulă cu 50 km/h pe un drum acoperit cu zapada, va frana pana la 0, in 35 de metri, cu anvelopele de iarna, in timp ce cu cele de vara se va opri in 43 de metri.

O comparatie concludenta intre anvelopele de vara, de iarna si all seasons poat fi urmarita in materialul video de mai jos.

author avatar
Ciprian Purice
15.504 afisari

15 COMENTARII

  1. Inteleg ca daca este noroi pe sosea te amendeaza pe tine nu pe cel care murdareste soseaua

  2. as vrea sa vad politaiul care nu iti da amenda daca nu ai anvelope de iarna indiferent de sosea daca este uscata sau cu polei.Ei se iau dupa ce stiu si nu dupa ce spune comisaru-sef de la politia autostrazi

    • aici nu e vorba de politai sau altceva ci de lege, care specifica clar: „conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna”

      e Odonanta 5/2011 care aduce modificarile de rigoare la OUG 195/2002 (codul rutier) si se poate verifica…

  3. La o distanta de franare de70 metri,o diferenta de 4 metrii,este egala cu zero.Eficienta acestor anvelope este foarte mica [vedeti testul de mai sus din articol] De unde va scoate un pensionar,proprietar de Dacia ,bani pentru cauciucuri de iarna ? Aceasta lege a fost elaborata[?] de niste guvernanti iresponsabili ,pentru un popor usor de guvernat care nu spune nimic si inghite orice.Credeti ca le pasa lor,guvernantilor,ca eu derapez pe sosea ? Nici vorba ! In spatele acestei legi ,cu siguranta,se ascunde o mega afacere.Cine este in spatele ei ? Poate asta ar trebui sa afle ziaristii !!!

    • Gogu, esti prost. In toate statele civilizate exista aceasta lege. Ca sofer de 11 ani, cu 500 de mii de km condusi in toate conditiile iti pot spune ca anvelopele fac diferenta intre viata si moarte. Doar retardatii ca tine au mentalitate de canal. Si de aceea vom mai ramane mult si bine in canal.

      • Esti varza. Daca compari oricare stat european cu Romania esti dus cu pluta. Noi avem sosele? Noi avem autostrazi pe care sa rulezi cu 130 km/h? Noi avem niste ulite pe care ne dam toti cu masini de doi lei, asa ca treaba cu anvelopele este o prostie. Daca am avea sosele, masini, salar ca in statele europene atunci poate am putea sta de vorba.

      • Faptul ca iti petreci timpul mai mult la volan , nu inseamna ca ai dreptate. Am si eu vreo 20 ani de condus si pot sa-ti spun ca diferenta dintre moarte si viata nu o face cauciucul, ci un stil de condus corect, fara riscuri, preventiv. Dovada, sunt mortii(vitezomanii)cu masini de masini echipate cu cauciucuri de iarna si cu tot ce vrei tu la capitolul echipare. S-au facut praf cu masinile lor de lux echipate si au nenorocit si pe altii. In 20ani am mers cu cauciucuri de iarna 2ani, fac aprox 10mii/an..dar au rostul lor..

  4. Rovinieta pentru ce o platim? Administratorii drumurilor trebuie sa asigure ca pe orice drum sa se circule in siguranta ca pt asta platim rovinieta.

  5. o prostie de lege care nu este clara si care va aduce multe abuzuri ,specifica de altfel pentru prostia lui boc !!!!!!!

  6. dupa ce mi-am luat all seasons,apare notificarea ca de fapt nu-s si pt iarana, corect .dar de ce n-au zis de la-nceput ?tb specificat exact in lege ,acum vine fiecare cu fel de fel de specificari .cat mai putem indura asemena bataie de joc in tara asta?

  7. Abia astept sa vad si noile cauciucuri de vara obligatorii cu un soare mic pe ele,bineanteles impuse de *minunatul*nostru guvern…Cat despre distrusii kare sustin ideea cauciucurilor d iarna,treziti-va si voi k nu e vorba decat de ingrasarea conturilor unor smecheri kre in curand ne vor impune si cu ce sa ne imbracam…SARBATORI FERICITE TUTUROR!

  8. daca avem cauciucuri de iarna o sa traim mai mult, iesim din criza (noi parlamentarii) pe spinarea protimii din popor. Noi cu banii ce a mai ramas si voi parlamentarii cu traiul bun.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger