Cum nu sunt puțini românii care se întreabă când anume s-ar putea ajunge la ridicarea restricțiilor, în România, din rândul celor impuse în lupta contra noului coronavirus (COVID-19), toți ochii sunt ațintiți asupra anunțurilor oficiale venite de la decidenți.
Iar luni, 14 februarie, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății din Guvernul Ciucă, a vorbit despre subiectul ridicării restricțiilor, cu referire la situația altor state europene unde s-au luat decizii ce vizează renunțarea la mare parte din restricții – și s-a oprit asupra situației de la ATI, dar și a vaccinării anti-COVID.
Rafila: Ne pregătim, categoric, și noi pentru așa ceva, dar cu precauție
Totodată, ministrul social-democrat al Sănătății a anunțat că și România se pregătește pentru ridicarea restricțiilor, dar „cu precauție”.
„În țările europene, în care s-a decis renunțarea la cea mai mare parte dintre restricții, au puține persoane internate în secțiile de Terapie Intensivă. Sunt țări care au un grad de acoperire mare vaccinală, dar lucrul care este important atunci când se ia această decizie de ridicare a restricțiilor este legat de capacitatea sistemului de sănătate de a prelua pacienții și, într-adevăr, infecțiile să nu mai reprezinte un tip de patologie amenințătoare de viață, ci să reprezinte, dacă vreți, o infecție banală.
Cu cât gradul de vaccinare a fost mai mare, manifestările au fost mai reduse și o să vedeți la sfârșitul acestei prezentări că sunt câteva state din Uniunea Europeană care au ridicat cea mai mare parte a restricțiilor și la care, datorită acoperirii vaccinale, datorită modului în care funcționează sistemul de sănătate, s-a ajuns la o situație care permite acest lucru. Și ne pregătim, categoric, și noi pentru așa ceva, dar cu precauție, cât să nu producem un număr mai mare de decese sau să supraaglomerăm spitalele din România”, a menționat ministrul Alexandru Rafila în fața presei.
Cu ochii pe situația de la ATI. Rafila: nu putem să aplicăm niciun fel de măsuri de relaxare în acest moment
Totodată, ministrul a subliniat că se ține cont de indicatorul referitor la gradul de ocupare de la nivelul secțiilor ATI, în ideea să apară o scădere susținută a numărului persoanelor internate la Terapie Intensivă. Și a precizat că la momentul de față nu se pot decide măsuri de relaxare.
„De asta vă spuneam că nu putem să aplicăm niciun fel de măsuri de relaxare în acest moment, decât când acest indicator al gradului de ocupare a secțiilor ATI începe să scadă în mod susținut.
Rămâne să discutăm cu colegii de la Institutul Național de Sănătate Publică, cu alți specialiști, încât să putem să definim exact parametrii după care să putem să luăm decizii în consecință în ceea ce privește reluarea diferitelor tipuri de activități sau renunțarea la unele dintre restricții, în funcție de acest indicator”, a precizat Rafila.
Ce a anunțat Ciolacu
Pe de altă parte, tot în cursul după-amiezii de luni, liderul PSD a făcut la rândul său referire la actuala situație generată de noul coronavirus.
„Cred că domnul Rafila e cel mai îndreptățit, pe mine mă bucură trendul în care am intrat. (…) Știți că există o defazare a epidemiei și cred că totuși specialiștii sunt cei mai în măsură…”, a declarat Ciolacu.
Mai mult, liderul PSD a fost întrebat dacă s-ar putea ajunge, în perioada următoare, la o eventuală stare de urgență, în România, din cauza crizei din energie.
„Depinde ce se întâmplă în conflictul din Balcanii de Vest. Dacă va exista un conflict zonal, presupun că președintele României, nu sunt în atribuții, eu nu fac parte nici eu, nici Florin Cîțu, președintele Camerei și al Senatului, nu facem parte din CSAT, dar presupun că va fi o discuție. Va fi un CSAT cu această temă”, a susținut Ciolacu.
GCS: La ATI sunt internate 1.155 de persoane, cu 14 mai mult decât în ziua anterioară
Din raportarea venită luni, 14 februarie, de la Grupul de Comunicare Strategică (GCS) cu privire la situația de la nivel național reiese că „în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 12.069 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 102 mai mult decât în ziua anterioară. 1.530 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.”
De asemenea, s-a anunțat că „în unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 10.938, cu 352 mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 1.155 de persoane, cu 14 mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 1.155 de pacienți internați la ATI, 974 sunt nevaccinați.
Din totalul pacienților internați, 798 sunt minori, 777 fiind internați în secții, cu 73 mai mult decât în ziua anterioară și 21 la ATI, cu 3 mai mult decât în ziua anterioară”.