AcasăNewsAnuntul DNA: s-au platit cautiuni de 3, 2 milioane de euro

Anuntul DNA: s-au platit cautiuni de 3, 2 milioane de euro

Fost manager al unui spital din Capitală, trimis în judecată

Reprezentantii Directiei Nationale Anticoruptie au facut public, miercuri, faptul ca atat Ionut Costea, cat si Mihaela Mititelu, Constantin Dascalu si Cristian Boureanu au achitat cautiunile stabilite de procurori in dosarul in care sunt vizati. Toti cei patru au fost plasati sub control judiciar pentru  60 de zile.

Redam in cele ce urmeaza, integral, comunicatul DNA in acest sens:

„In completarea comunicatului nr. 364 din 02 mai 2018, ca raspuns la o serie de solicitari formulate de reprezentanti ai mass media, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:

Anterior, in cauza mediatizata prin comunicatul mentionat mai sus, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si totodata s-au stabilit urmatoarele cautiuni:

– COSTEA MIRCEA-IONUT, fost angajat al Ministerului Finantelor – 1.500.000 euro, inculpat pentru trafic de influenta si complicitate la luare de mita;

– MITITELU MIHAELA, la data faptelor persoana apropiata de conducerea C.N. C.F.R., – 1.000.000 euro, inculpata pentru trafic de influenta si complicitate la luare de mita;

– DASCALU CONSTANTIN, secretar de stat in cadrul Ministerului Transporturilor – 500.000 euro, inculpat pentru luare de mita;

– BOUREANU CRISTIAN-ALEXANDRU, la data faptelor deputat in Parlamentul Romaniei – 200.000 euro, inculpat pentru trafic de influenta.

Toti cei patru inculpati au respectat obligatiile stabilite de procurorii anticoruptie referitoare la cautiune, in sensul ca:

– inculpatul Costea Mircea-Ionut a pus la dispozitia procurorilor inscrisuri din care rezulta atat constituirea unor garantii reale imobiliare asupra unor bunuri imobile evaluate la 1.413.000 euro cat si depunerea la o unitate bancara a sumei de 300.000 euro;

– inculpata Mititelu Mihaela a pus la dispozitia procurorilor inscrisuri din care rezulta atat constituirea unor garantii reale imobiliare asupra unor bunuri imobile evaluate la 903.500 euro cat si depunerea la o unitate bancara a sumei de 96.500 euro;

– inculpatul Dascalu Constantin a adus documente din care reiese ca a depus la o unitate bancara suma de 500.000 euro;

– inculpatul Boureanu Cristian-Alexandru a depus la dosarul cauzei inscrisuri din care rezulta constituirea unor garantii reale imobiliare asupra unor bunuri imobile evaluate la suma de 213.400 euro.

Totodata, fata de cei patru inculpati a fost dispusa masura controlului judiciar pe o durata de 60 de zile.

In conformitate cu dispozitiile art. 217 C.p.p. cautiunea garanteaza participarea inculpatilor la procesul penal si respectarea de catre acestia a obligatiilor, putand servi pentru repararea pagubelor cauzate prin infractiune, a cheltuielilor judiciare sau a amenzii.

Inculpatilor Mititelu Mihaela, Dascalu Constantin, Costea Mircea-Ionut si Boureanu Cristian-Alexandru li s-a atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care le revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.

Fata de Vladescu Sebastian, fost ministru al Finantelor Publice, inculpat ulterior (dupa obtinerea avizului favorabil din partea Presedintelui Romaniei) pentru luare de mita (doua infractiuni) si trafic de influenta in forma continuata, a fost fixata o cautiune in valoare de 1.000.000 euro (echivalent in lei); termenul pana la care acesta este obligat sa o depuna nu a expirat.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.”

author avatar
Andrei Coman
118 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger