AcasăNewsAnunțul care afectează milioane de femei. Româncele nu vor mai putea ieși...

Anunțul care afectează milioane de femei. Româncele nu vor mai putea ieși la pensie ca până acum

pensia

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, anunță o schimbare care va afecta milioane de femei din România. Acesta susține că ia în calcul creșterea vârstei de pensionare la femei.

Femeile se vor putea pensiona la vârsta de 63 de ani, nu la 61, cum este în prezent, în timp ce vârsta de pensionare la bărbați va rămâne aceași – 65 de ani.

Tendința în UE este de creștere a vârstei de pensionare

”Este o tendință în toate statele din Uniunea Europeană a creșterii vârstei de pensionare datorită speranței de viață, care este în continuă creștere.  În acest moment, vârsta de pensionare în România este de 65 de ani la bărbați și – în 2033 – se ajunge la 63 de ani la femei”, a declarat șeful Casei de Pensii, într-un interviu, la Antena3.

Acesta a reamintit că în alte state, precum Germania sau Italia, vârstele de pensionare sunt mult mai ridicate, 67-68 de ani, precizând că în momentul de față în România a rămas la 65 de ani.

”Eventual, în viitoarea lege să egalizăm vârstele de pensionare atât la femei, cât și la bărbați, pentru a nu fi discriminare”, a declarat Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii.

Recalcularea pensilor vizează inechitățile din sistem

De asemenea acesta a vorbit și despre recalcularea pensiei. Baciu a subliniat că aceste recalculări vizează în principal inechitățile din sistem.

”Vreau să fac o precizare importantă – recalcularea vizează în primul rând acele inechități din sistem. După cum am explicat, atunci când în interiorul aceluiași număr de puncte avem niște cuantumuri diferite, în funcție de anul ieșirii la pensie și legislația din acel moment. Această recalculare nu este un proces fix, lumea va avea diferite creșteri ale pensiei, nu are legătură cu indexarea anuală care se face asupra tuturor pensiilor. (…) Cu privire la indexare, avem aceste calcule, contează foarte mult influența acestor majorări în bugetul asigurărilor sociale de stat, în bugetul de pensii”, mai spune sursa citată.

Șeful Casei de Pensii a adăugat că, în prezent, există mai multe scenarii de creștere a valorii punctului de pensie, pe care Casa de Pensii le pune pe masa factorilor decidenți, astfel încât să se ia decizia cea mai bună.

author avatar
Alina Costache
412 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger