AcasăNewsAnunț de ultimă oră de la ministrul Educației. Ce află studenții de...

Anunț de ultimă oră de la ministrul Educației. Ce află studenții de la Sorin Cîmpeanu! Vizează cursurile cu prezență fizică

Stă să se încheie perioada de stare de alertă, pe care autoritățile au anunțat încă de zilele trecute că nu o vor mai prelungi.

Astfel că, miercuri, 9 martie, va fi prima zi în care România nu se va mai afla sub incidența acestei măsuri care, în ultimele luni fusese prelungită în mai multe rânduri de Guvern, în contextul generat de COVID-19.

Mai nou, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a transmis un mesaj menit să ajungă în atenția studenților, dar și a cadrelor didactice din sfera învățământului superior.
Cîmpeanu a anunțat, pe Facebook, faptul că instituția în fruntea căreia se află, respectiv Ministerul Educației, „a emis o Notă conform căreia, începând cu 09.03.2022, instituțiile de învățământ superior vor reveni la activități didactice cu prezență fizică”.

Liberalul aflat la șefia Ministerului Educației a anunțat, totodată, și ce ar urma să se întâmple în cazul în care un astfel de pas nu poate fi parcurs imediat. Cum s-ar spune de azi pe mâine. Și anume că universitățile pot decide o perioadă de tranziție de la sistemul online, așadar prin intermediul internetului, la activități cu prezență fizică.

În situația în care acest fapt nu este posibil imediat, în vederea asigurării calității actului educațional, în funcție de specificul activităților desfășurate și în raport cu contextul actual (cazările studenților în căminele studențești, reconfigurarea orarelor etc), universitățile pot decide, în baza autonomiei universitare garantate de Constituția României, cu asumarea răspunderii publice, prin hotărâri ale Senatului universitar, o perioadă optimă de tranziție de la sistemul online la activități cu prezență fizică, având obligativitatea recuperării activităților didactice până la sfârșitul semestrului al II lea”, se mai transmite în mesajul pe care l-a făcut public ministrul Cîmpeanu, în după-amiaza zilei de marți, 8 martie.

Ce anunțase încă de orele trecute SNSPA-ul

De altfel, până să se afle de mesajul oficialului guvernamental, SNSPA-ul anunțase ce decizie s-a luat de la vârful Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, în contextul apropiatei expirări a măsurii stării de alertă.

„Luni, 7 martie, și marți, 8 martie 2022, conducerea Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative #SNSPA a analizat impactul ridicării stării de alertă asupra procesului didactic și a hotărât ca, până în data de 4 aprilie 2022, toate activitățile didactice să se desfășoare în continuare pe platformele de e-learning ale structurilor academice ale universității, în mediul online”, s-a transmis pe pagina oficială de Facebook a instituției universitare.

În același mesaj se menționează totodată, următorul aspect: „Cadrul legislativ în vigoare permite universităților, în baza autonomiei universitare, să utilizeze metode didactice de predare-învăţare-evaluare în format online, până la finalul anului universitar 2021-2022”.

Și că „SNSPA nu va accepta ca procesul didactic să fie bulversat, printr-o trecere rapidă, de la o zi la alta, din mediul online la mediul fizic. În acest sens, conducerea SNSPA a decis ca, în următoarea săptămână, studenții și profesorii SNSPA să fie consultați cu privire la reluarea cursurilor și seminarelor, în format fizic, la sediul universității”.

Rectorul Pricopie: O bună parte din locurile disponibile în căminele SNSPA sunt puse la dispoziția refugiaților din Ucraina

În acest context, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a făcut trimitere la nevoia de predictibilitate, menționând, totodată, că „sistemul online s-a dovedit că are și multe avantaje”, care, spune acesta, „ar trebui păstrate”. Mai mult, oficialul a adus în discuție faptul că unele locuri din căminele SNSPA sunt puse la dispoziția refugiaților din Ucraina.

„Este firesc să revenim la învățământul fizic, dar trebuie să stabilim concret mecanismul etapizat și predictibil în care se va derula acest proces, fără a perturba activitățile didactice. Le mulțumesc studenților că în toată această perioadă au făcut sacrificii și au fost aproape de SNSPA. Le garantez că SNSPA nu îi va pune în situația ca peste noapte să ia decizii cu un impact considerabil. Peste 60% dintre studenții noștri nu sunt din București. Reluarea activităților didactice în format fizic presupune cazarea studenților, dar o bună parte din locurile disponibile în căminele SNSPA sunt puse la dispoziția refugiaților din Ucraina. Toate acestea ne obligă să luăm decizii responsabile.

Învățământul în forma fizică este evident dorit de toată lumea și este normală revenirea la acest sistem, dar nu într-o manieră care prejudiciază derularea procesului didactic. Pe de altă parte, sistemul online s-a dovedit că are și multe avantaje, care ar trebui păstrate. Acest sistem de învățare, care este specific generațiilor digitale de astăzi, nu trebuie privit ca un adversar al școlii, ci ca un mijloc complementar.”, a susținut rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie.

210 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger