AcasăNewsAnunț de ultimă oră de la BNR! Dobânda-cheie, majorată din nou

Anunț de ultimă oră de la BNR! Dobânda-cheie, majorată din nou

(sursa foto: twitter/bnr_ro)

A fost din nou ședință la vârful Băncii Naționale, de această dată vineri. Iar la finalul întrunirii Consiliului de administraţie al băncii centrale, BNR a transmis un comunicat, prin intermediul căruia s-au anunțat hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară. Inclusiv aceea că s-a luat decizia creșterii ratei dobânzii de politică monetară, la 5,50% pe an.

„Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 august 2022, a hotărât următoarele:

  • majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,50 la sută pe an, de la 4,75 la sută pe an, începând cu data de 8 august 2022;
  • majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 6,50 la sută pe an, de la 5,75 la sută pe an, și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 4,50 la sută, de la 3,75 la sută pe an, începând cu data de 8 august 2022;
  • păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară;
  • menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit”, s-a transmis în comunicatul de presă de la BNR.

La cât a ajuns vineri ROBOR la 3 luni

Orele trecute, până să se anunțe decizia BNR după ședința CA din 5 august, se aflase că indicele ROBOR la 3 luni – în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă – a urcat vineri la 8,12% pe an, de la 8,11% pe an în ziua precedentă, conform informațiilor de pe site-ul Băncii Naționale. ROBOR la 6 luni, indicele utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a rămas la 8,23% pe an, cât fusese și joi.

Precedenta decizie vizând majorarea dobânzii-cheie s-a luat în urmă cu aproximativ o lună, în 6 iulie. La acea dată, banca centrală anunța că CA-ul BNR întrunit în ședință a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,75%pe an, de la 3,75 % pe an, începând cu data de 7 iulie 2022.

253 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger