AcasăNewsAntonescu: Referendum cu prag de participare si orar prelungit

Antonescu: Referendum cu prag de participare si orar prelungit

Crin Antonescu, presedintele interimar al Romaniei, a declarat ca a decis promulgarea Legii referendumului, asa cum a fost votata de parlament si cum a trecut prin Curtea Constitutionala.

Presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu, a precizat, luni, ca a decis promulgarea Legii referendumului, asa cum a fost votata de catre Parlament, lege care consacra un prag de participare de 50% + 1 din numarul persoanelor care se afla inscrise pe liste.

„Am decis sa promulg legea de modificare a legii referendumului asa cum a fost votata de Parlament si cum a trecut prin Curtea Constitutionala”, a declarat acesta, citat de RTV.

Acesta a adaugat ca exista posibilitatea ca referendumul sa fie prelungit cu cateva ore, romanii urmand sa voteze incepand de la ora 7.00 si pana la ora 22.00 sau 23.00.

„Legea precizeaza clar ca referendumul se va desfasura intr-o singura zi. Este stabillita ziua 29 iulie. Proiectul legii prevede o zi. Sigur ca i-am impartasit primului ministru preocuparea mea ca indiferent de conditiile pe care legea le stabileste cât mai multi cetateni sa aiba fizic dreptul de a vota. Prelungirea orelor, s-ar putea face de la ora 07.00 la ora 22.00 – 23.00, un numar mare de sectii in tara si strainatate. Este obligatia mea sa asigura dreptul oricui doreste sa poate fi respectat”, a declarat presedintele interimar al Romaniei.

Crin Antonescu a mai spus ca, personal, are rezerve fata de acest model de organizare a referendumului, dat fiind faptul ca acesta ignora recomandarile Comisiei de la Venetia.

„Personal, am rezerve fata de faptul ca aceasta formula incalca sau ignora tocmai recomandarile Comisiei de la Venetia,recomandari care de atâtea ori au fost luate in calcul si respectate si la care au facut trimitere si cei multi din tara si din afara tarii care au pledat in aceste zile pentru indeplinierea cvorumului. Comisia de la Venetia spune foarte clar ca nu se recomanda atingerea unui cvorum  pentru ca ar ptuea sa faca ienfectiv votul celor care se pronunta si sa incurajeze tactici absenteiste. Totusi in fata deciziei Parlamentului si CCR am socotit ca e mai putin important punctul meu de vedere, am promulgat legea si am inchis unul din subiectele fierbtini de dezbatere”, a explicat acesta.

author avatar
Ionut Zgimbau
282 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger