AcasăNewsAntonescu: Presedintele Romaniei, deplin sau interimar, nu primeste ordine si dispozitii de...

Antonescu: Presedintele Romaniei, deplin sau interimar, nu primeste ordine si dispozitii de la nimeni

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a afirmat, vineri, intr-o declaratie de presa, ca „presedintele Romaniei, deplin sau interimar, nu primeste ordine si dispozitii de la nimeni, cu exceptia Parlamentului in unele cazuri si cu exceptia a poporului roman atunci cand el se pronunta”. Totodata, Antonescu a sustinut ca in Romania „Constitutia nu a fost incalcata decat de presedintele suspendat Traian Basescu”.

Iata declaratiile presedintelui interimar, Crin Antonescu:

– Am primit o scrisoare, nu numai eu, de la domnul presedinte suspendat al Romaniei,Traian Basescu. Raspunsul la ce intreaba acolo se gaseste in legislatia in vigoare a Romaniei. Dar mai am un raspuns sau un mesaj pe care vreau sa i-l adresez public: DomnuleTraian Basescu, dati ordin oamenilor dumneavoastra sa inceteze defaimarea Romaniei! Intelegeti si acceptati ca cetatenii Romaniei si numai cetatenii vor hotari soarta dvs. politica.

– Ne aflam in fata unui moment politic important, care se rezolva democratic, printr-un referendum corect organizat, corect desfasurat, in care decisiva este dorinta cetatenilor romani.

– Am spus ca nu voi acorda in aceasta perioada de interimat ca nu voi acorda nicio gratiere, dar am spus care este motivul, nicidecum pentru ca cineva i-ar putea interzice presedintelui romaniei sa uzeze de aceasta prerogativa Constitutionala.

– Am spus in prima mea interventie publica, in seara in care am preluat mandatul interimar ca nu vor fi schimbati sefii Parchetului General si DNA. Ce am spus asta fac, nu sunt Traian Basescu.

– Vreau sa fie inca o data foarte limpede: Presedintele Romaniei, deplin sau interimar, nu primeste ordine si dispozitie de la nimeni, cu exceptia Parlamentului in unele cazuri si a poporului roman cand se pronunta- in alegeri sau in referendum.

-Nu exista asa ceva, pentru ca nu avem un document in sensul acesta. Ar fi insemnat o depasire de atributii inacceptabila a CE. (…) Asa ceva este neimaginat si trebuie foarte clar sa spunem care este adevarul. In Romania lucrurile sunt foarte clare, a spus Antonescu legat de lista cerintelor Comisiei Europene

– S-a vorbit de observatori trimisi in Romania. Romania este o tara care si-a castigat demult si definitiv increderea ca poate organiza alegeri. Chiar daca am avut contestatii, discutii, nimeni nu mai pune de aproape 20 de ani capacitatea statului roman si a institutiilor romanesti de a organiza alegeri in propria tara.

– Foarte multe confuzii circula si sunt alimentate si e de datoria mea sa le risipesc. Premierul Romaniei a avut intalniri cu conducatori ai celor mai importante institutii europene, PE si CE. Au fost discutii binevenite.

– Parlamentul si Guvernul Romaniei nu au fost suspendate, pentru ca asta ar fi insemnat o lovitura de stat. Si nu sunt suspendate. Acesta este un lucru care trebuie sa fie foarte clar pentru noi toti, cei din Romania si din afara Romaniei.

– Legile Romaniei se fac in Romania, in conformitate cu Constitutia, supuse controlului CCR, dar se fac de catre legiuitorii investiti de Constitutie, de Parlament si in cazuri speciale de Guvern. Se fac in Romania si nu in alta parte si nu se negociaza in alta parte. In materia referendumului se face o confuzie, legiuitorul nu este Curtea Constitutionala, este Parlamentul, sub conditia de constitutionalitate pe care o verifica hotararile CCR ce trebuie respectate

– Toate aceste exemple pe care le-am dat sunt cat se poate de clare pentru a repeta si pentru a afirma foarte clar un adevar care nu poate fi contestat de nimeni – in Romania Constitutia si ordinea de drept nu au fost incalcate si nu au fost puse in discutie nicio clipa si sunt si vor ramane intacte.

– In acest moment nu exista niciun fel de incalcare a Constitutiei. Revocarea Avocatului Poporului, oricum am comenta-o, nu a fost un act sau un gest neconstitutional

– Este de datoria mea sa ma adresez compatriotilor mei. Exista un intreg ghem de confuzii, de manipulari, care afecteaza foarte serios imaginea Romaniei, intr-un mod fara precedent in ultimii ani, conditia tarii noastre ca membru UE si NATO. In Romania Constitutia nu a fost incalcata decat de presedintele suspendat Traian Basescu si de nimeni altcineva

Basescu, scrisoare catre Antonescu si Ponta: Clarificati imediat regulile dupa care se va desfasura referendumul

author avatar
Cristina Stefan
176 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger