AcasăNewsAntonescu, presedinte pe din dos

Antonescu, presedinte pe din dos

Suspendarea lui Traian Basescu ii permite lui Crin Antonescu accesul pe o poarta despre care multi au spus ca liderul PNL nu o va putea deschide prin propriile-i forte.

Crin Antonescu: ”Promit sa ma trezesc mai devreme, sa fiu cat mai mult presedinte”

La drept vorbind, Antonescu nu a fost in stare sa-si castige nici colegiul, la parlamentarele din 2008, locul pe care il ocupa in Senat revenindu-i abia la  redistribuirea mandatelor. Iar Cotroceniul ii revine tot la mana a doua, dupa ce USL il va evacua fortat pe Traian Basescu, presedintele ales in 2008.

Ca sa scape in sfarsit de cosmarul numit Basescu, PSD si PNL s-au urcat cu senilele pe Constitutie si pe regulamentele de functionare ale celor doua Camere, eliminand sau neutralizand in peisajul debilei democratii romanesti tot ce ar fi putut misca, institutional, in apararea presedintelui: Avocatul Poporului, Curtea Constitutionala, presedintii pedelisti din fruntea Camerei si Senatului. Odata golit satul democratic dambovitean de caini, USL poate zburda in voie, motiv pentru care a si depus la Parlament, tot ieri, solicitarea de suspendare a presedintelui Traian Basescu, motivele invocate fiind variatiuni pe tema  ”presedintele a ajuns sa dicteze puterii executive si judecatoresti, asumandu-si rolul de premier”. De unde probabil si asumarea, de catre premierul Victor Ponta, a rolului de presedinte la Bruxelles, pentru echilibrarea balantei. Interesant este ca USL nu-l lasa pe Crin Antonescu sa se joace decat doua saptamani in curtea Cotroceniului (desi legea prevede 30 de zile de interimat) din moment ce s-a avansat deja organizarea referendumului necesar suspendarii propriu-zise pe 22 iulie. Un referendum la care romanii pot vota contra lui Basescu, asa cum doreste si spera USL, sau pentru ramanerea sa la Cotroceni, varianta in care Antonescu se intoarce sa doarma la Senat. Asta daca nu vrea sa detina si in calitate de presedinte al Senatului titlul de primul absent al tarii.

Interimarul Antonescu se poate descotorosi de Morar si Kovesi

Ca presedinte interimar, Crin Antonescu va avea o mare parte din atributiile functiei. Astfel, desi nu poate provoca alegeri anticipate (dizolvand Parlamentul), asa cum isi doreste USL, Antonescu are dreptul de a-i schimba rapid pe indezirabilii Daniel Morar si Codruta Kovesi. Un interimar poate si sa-l gratieze pe Adrian Nastase, punand astfel capat amestecului Justitiei in politicul penal. Iar daca referendumul nu-l obliga sa-i restituie ”in integrum” Cotroceniul lui Basescu, Antonescu va adasta alaturi de cucuveaua lui Iliescu pana la prezidentialele pe care legea impune sa fie organizate in maximum trei luni de la data suspendarii.

author avatar
Simona Badulescu
525 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger