AcasăNewsAntifrauda, trasa pe dreapta!

Antifrauda, trasa pe dreapta!

Desi i s-au alocat resurse logistice impresionante, Antifrauda nu mai sperie deja pe nimeni

Dupa cum „National” a dezvaluit in exclusivitate, deja se pregateste renuntarea la serviciile Directiei Antifrauda, care, din anii urmatori, va asigura doar „mentenanta” unor controale tematice. Iar un prim semnal ca „steaua” Antifraudei este pe cale sa apuna este dat de „incetinirea motoarelor” inca de pe acum, intr-o perioada in care inspectorii ar fi trebuit sa dea iama prin „oazele” marii evaziuni.

Desi i s-au alocat resurse logistice impresionante, Antifrauda nu mai sperie deja pe nimeni

Insa dincolo de cifrele statistice pe care nu ai cu ce sa le compari, operatiunile anuntate cu surle si trambite impotriva angrosistilor sunt departe de a fi avut efectul scontat. Din contra, cele mai spectaculoase misiuni din perioada de dinaintea Sarbatorilor de Pasti au fost efectuate de catre politisti, nu de inspectorii antifrauda, asa cum poate s-ar fi asteptat multi. Si dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, pe zi ce trece va disparea din „tupeul” afisat de Directia Antifrauda imediat dupa infiintare si dotarea sa cu o „armata” de oameni si o flota auto impresionanta. Ceea ce nu face decat sa intareasca varianta ca, intr-adevar, Antifrauda a fost deja trasa pe dreapta, inainte de a da o lovitura decisiva fenomenului evazionist.

S-au molesit

Multora dintre inspectorii antifrauda le-a disparut deja „tupeul” afisat la primele raiduri impotriva evazionistilor

Cel putin la nivel declarativ continua sa se anunte noi si noi actiuni de control organizate de catre Directia Antifrauda. Numai ca deja toata aceasta activitate a inspectorilor a intrat intr-o „monotonie cotidiana”, acestia nefacand altceva decat sa-si indeplineasca planul neoficial la amenzi. In schimb, lipsesc tot mai mult controalele indreptate impotriva celor pe care toata lumea ii arata cu degetul ca fiind marii evazionisti ai tarii, dar pe care inspectorii antifrauda se multumesc cel mult doar sa-i „tatoneze” timid, neindraznind sa dea cu ei de pamant, asa cum procedeaza cu micii comercianti hingheriti de prin pietele unde isi vand marfa cu amanuntul. Iar „moleseala” de care au inceput sa dea dovada de ceva vreme cei de la Antifrauda este pusa de catre initiatii sistemului pe presiunile care nu doar ca nu au incetat, dar s-au si inmultit de ceva vreme. Cu singura diferenta ca tot mai putini „baroni” autohtoni se afla in spatele acestor trageri de sfori.

Amenintari pe fata

In schimb, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, Antifrauda tocmai se pregatea sa dea asaltul la unele dintre cele mai mari companii straine care activeaza de vreme indelungata pe teritoriul Romaniei. Numai ca nici n-au apucat inspectorii sa-si faca bine foile de control, ca multinationalele vizate au si prins de veste si au batut cu pumnul in birourile care trebuia. Amenintand ca, la fel cum au procedat prin Ucraina sau alte tari, vor opri productia si se vor retrage din Romania daca vor fi „hartuite” de organele fiscale. Iar la cat de slabi sunt factorii de decizie de la Bucuresti, amenintarile fatise ale sprijinitorilor respectivelor companii, in loc sa fie tratate asa cum se cuvenea, inclusiv prin sesizarea oficiala a anumitor organe de ancheta, au avut efectul scontat de catre acesti colosi financiari. Si, drept urmare, chiar daca controalele masive prevazute pentru saptamanile urmatoare vor avea totusi loc, ele nu vor face nici pe departe „ravagiile” pe care se miza. Asa ca deja traditionalele amenzi ridicol de mici pentru cifra de afaceri ale marilor companii vor fi, din nou, singurele „arogante” pe care statul roman si le va permite la adresa marilor evazionisti care scot sume exorbitante din Romania, fara a plati taxele si impozitele aferente.

author avatar
Toni Matei
2.078 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger