Guvernul român a luat decizia să introducă pe lista medicamentelor interzise la export pe perioada pandemiei și vaccinul anti TBC, despre care tot mai mulți cercetători spun că asigură protecție împotriva infectării și mortalității cauzate de Covid. România, dar și țările din fostul bloc comunist, înregistrează un nivel extrem de scăzut de mortalitate Covid.
Protecția vaccinului anti-TBC, cunoscut sub denumirea de BCG (Bacillus Calmette-Guerin), împotriva formelor grave de Covid-19 nu este chiar un mit. Guvernul României l-a introdus deja pe lista oficială a medicamentelor interzise la export. Astfel, potrivit Ordinului ministrului Sănătății pentru aprobarea listei cuprinzând dispozitivele medicale necesare pentru a asigura prevenția și tratarea afecțiunilor asociate infecției cu SARS-CoV-2, vaccinul BCG nu mai poate fi vândut în afara țării, acesta fiind, de altfel, singurul vaccin interzis la export. Totodată, actul normativ prevede, pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a ordinului, suspendarea temporară a distribuției medicamentelor cuprinse în Protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2, aprobat prin Ordinul ministrului sănătății nr. 487/2020, cu modificările ulterioare, precum și a medicamentelor cu risc crescut de discontinuitate destinate patologiilor cronice în contextul pandemiei cu virusul SARS-Cov-2. Excepție fac doar medicamentele fabricate de către producătorii cu sediul în România, inclusiv cele fabricate sub contract, precum și medicamentele care tranzitează teritoriul României și care sunt destinate altor piețe din afara teritoriului României. Despre vaccinul anti-TBC cercetătorii de la Universitatea John Hopkins din Baltimore, SUA, au arătat că ar asigura o protecție ridicată față de coronavirus, mortalitatea în țările care au avut programe naționale de vaccinare obligatorie cu BCG având o mortalitate de șase ori mai mică decât cea din țările în care acest tip de vaccinare nu s-a făcut. Totodată, există indicii clare că vaccinul BCG poate ajuta organismul uman să își construiască o imunitate care să răspundă pozitiv nu doar în fața tuberculozei, ci și a altor boli, prin efectele sale colaterale, potrivit dr. Denise Faustman, director la departamentul de imunobiologie de la Massachusetts General Hospital și profesor asociat de medicina la Harvard Medical School. Cercetări privind efectele benefice în lupta anti-Covid a vaccinului BCG se fac acum în mai multe țări, printre care și în Australia și Olanda.
Intubarea pacienților Covid, o greșeală imensă
Șeful Clinicii de chirurgie toracică de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, prof.dr. Ioan Cordoș, ne spune că vaccinul BCG ne-a asigurat, cu adevărat, o protecție în fața noului coronavirus. Referitor la pandemia din România, acesta spune că este o exagerare imensă, arătând și faptul că tratamentul prin intubarea pacienților a făcut mai mult rău decât bine. ”Cu vaccinul BCG, românii sunt mai imunizați decât alții. România a fost o țară cu endemie de tuberculoză și toată lumea a făcut vaccin BCG, așa că, din punct de vedere imunologic, sistemul imunitar este ceva mai pregătit, are o reacție mai bună la agresiunea virușilor. La noi se pare că funcționează, pentru că în vreme ce în alte țări sunt zeci de mii de morți, la noi abia s-au adunat vreo 500, suntem la coada Europei, pe ultimul loc. La Institutul Marius Nasta avem și noi pacienți Covid, dar cu forme ușoare, care ar putea sta acasă foarte bine. La cei asimptomatici nu le dăm nimic, iar la cei cu formele ușoare, tratament cu paracetamol. În Franța, formele ușoare se tratează la domiciliu. Oricum, sunt niște exagerări fantastice cu acest Covid. Este o gripă puțin mai contagioasă. Ni se spune că avem 10.000 de oameni cu Covid, dar oamenii ăia nu sunt bolnavi, asta trebuie să înțeleagă oamenii, pentru că 85% sunt asimptomatici. Lumea însă nu înțelege, când vede 10.000 de oameni infectați ăia trebuie să moară toți. Și apoi mai este și greșeala asta cu intubarea, medicii specialiști spun că pacienții cu Covid nu au nevoie de ventilație, că asta îi omoară. Ventilația nu rezolvă tromboembolismul pulmonar, numai anticoagulantele. Sigur că trebuie oxigen, dar nu intubație, asta se pare că i-a omorât pe foarte mulți. Acum doi ani, fiind gripat, profesorul Beuran a fost foarte grav și le-a spus celor de la ATI să nu-l intubeze că-l omoară. Și nu l-au intubat și iată că trăiește”, ne-a declarat prof.dr.Ioan Cordoș, șeful Clinicii de chirurgie toracică, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.