AcasăNewsANSV și ANPC, somate să desecretizeze numele operatorilor care ne otrăvesc

ANSV și ANPC, somate să desecretizeze numele operatorilor care ne otrăvesc

Autoritățile apără imaginea operatorilor care vând produse contaminate

Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, cere Autorității Sanitare Veterinare și Protecției Consumatorilor să nu mai țină secrete numele operatorilor care atentează grav la sănătatea populației. Acesta mai solicită ca, atunci când se descoperă produse contaminate, firmele să suporte costurile analizelor medicale și a spitalizării oamenilor care au consumat aceste produse.

Autoritățile apără imaginea operatorilor care vând produse contaminate

Retragerea de bună voie de către firme a produselor în care s-au descoperit bacterii periculoase pentru sănătatea oamenilor sau retragerile impuse de autoritățile de control ale statului au o problemă comună. Este vorba despre oamenii care au apucat să consume acele produse infestate, care se îmbolnăvesc și poate chiar mor fără să știe de ce. Dacă în cazul retragerilor fîcute cât de cât publice mai există o șansă pentru oameni să audă și să nu apuce să mănânce produsul, în cazul depistării unor produse periculoase de către ANPC și ANSVSA politica secretizării numelor firmelor este un atentat direct la viața și sănătatea românilor. ”Autoritățile trebuie să facă publice toate rezultatele controalelor pentru ca eu, ca cetățean, dacă s-a făcut la terasa X sau la magazinul Y un control și a fost depistat ceva, să pot să evit acele locuri. Și atunci agentul economic nu o să mai fie atât de liniștit ca acum, când primește o amendă care e mai puțin importantă, însă pericolul ca fiecare client, consumator să nu mai cumpere este cea mai mare sancțiune care poate fi dată. Din această perspectivă atât ANPC, cât și ANSVSA, nefăcând publice aceste controale eu zic că devin chiar complici.

Taxa de timbru nu se plătește pe dosare privind protecția consumatorilor

În momentul în care Consiliul Concurenței, unde amenzile sunt foarte mari, face publice toate controalele, toate sancțiunile, ANRE, ANCOM la fel, ar trebui ca atunci când discutăm de salam, de parizer, de restaurant, eu cred că este un atentat la securitatea și siguranța cetățeanului, atunci când discutăm de această trecere sub preș a rezultatelor controalelor autorităților publice. Există o decizie internă la aceste autorități prin care sunt secretizate aceste controale și au motivat că sunt neconcurențiale. Am întrebat Consiliul Concurenței și mi s-a spus că nu este vorba despre așa ceva”, ne-a declarat Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

Ciolan presat cu Salmonella

Ultima retragere de produs alimentar periculos s-a petrecut luna trecută, când producătorii au depistat Salmonella în ciolanul presat vândut prin Lidl. Retragerea a fost anunțată pe site-ul ANSVSA, iar cei care cumpăraseră produsul erau sfătuiți să-l returneze ca să încaseze contravaloarea acestuia. Dar cei care apucaseră să-l mănânce? Ce se întâmplă dacă s-au îmbolnăvit din cauza acelui produs? ”Ar trebui să meargă cu probă din produs, cu ambalaj și cu bonul fiscal și să acționeze în instanță producătorul. Dar trebuie să demonstreze că s-a îmbolnăvit din cauza produsului respectiv”, ne-au lămurit reprezentanții ANSVSA. Tot anul acestea, în primele trei luni, au avut loc retrageri în cascadă a somonului afumat ambalat în vid, după ce producătorul a constatat contaminarea cu listeria monocytogenes.

Daune morale

Președintele Asociației pentru protecția Consumatorilor InfoCons, Sorin Mierlea, ne spune că magazinele ar trebui să returneze nu numai contravaloarea produsului, ci și a transportului până la magazin și înapoi acasă, dar și a analizelor medicale.”Să nu uităm că acum trei ani de zile, când era Guvernul Cioloș, au murit opt copii în Argeș și încă nimeni nu ne-a spus ce s-a întâmplat. O tragedie națională care a fost tratată superficial. În momentul în care discutăm de astfel de retrageri și despre probleme de neconformitate ale produselor nu înseamnă că s-au retras produsele de la raft. Mediatizarea acestor retrageri trebuie făcută pe cheltuiala operatorului economic, pentru că în momentul în care discuți despre Salmonella aceasta poate avea efecte dezastruoase asupra sănătății oamenilor.Din păcate, nu li se impune o astfel de mediatizare. În momentul în care discutăm de o astfel de retragere, ar trebui să fie anunțată populația, să notifice și să vadă ce s-a întâmplat pe acel segment de populație care a consumat produsele respective, iar consumatorii, singuri sau împreună, sau prin asociațiile de protecție a consumatorilor, se pot adresa instanțelor pentru a-și obține daune materiale și morale”, ne-a mai precizat Sorin Mierlea.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.444 afisari

4 COMENTARII

  1. Secretizarea numelui operatorilor care ne otravesc face parte din acelasi film: Romania, tara in care statul apara infractorii.

  2. Aia de la lidil is cam smenari. Mereu fac reduceri dar nu apar la casa. Adica daca ciocolata e de la 2si 15 la 1 si 15 ei scriu in revista 1 si 15 da la casa e tot 2 si 15.Apoi nu te mai duci ca sa nu pari tara. Da raman ei de caruta.

  3. Eu am pățit cu fasole. Era 2 si 10 in revista si parca era 2 si 60 ceva gen. Am luat-o cu 2 si 60.

  4. slujba e slujba drujba e drujba… nu confunda ue cu raiul infractorilor din Romania lui Dragnea-Dancila.
    altmiteri chiar ue a initiat controalele pentru alimentele cu dublu standard in timpce romanii nostri patrioti si-au vazut linistiti de furaciuni si campanii de propaganda… daca nu eram in ue eram in URSS. punct !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger