AcasăNewsANRE pune bir pe centrala de apartament

ANRE pune bir pe centrala de apartament

Băieţii deştepţi din energie FURĂ curent! De ce au crescut artificial preţurile facturilor

Lume, lume, hai la glume! Hei, dar stai, asta nu-i gluma, e chiar pozitia oficiala a ANRE. Din categoria „cum sa-i mai stoarcem de bani pe fraierii de romani”, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei s-a apucat sa analizeze modalitatile prin care poate taxa centralele termice de apartament! Doar nu credeati ca asistam la pensionarea anticipata a RADET-ului, aceasta clocitoare pentru toate partidele trecute pe la guvernare din 89 incoace!

Pare de domeniul fantasticului, insa nu este! Nici pe departe, sefii ANRE sunt cat se poate de seriosi cand pitrocesc acest plan. Auzi la ei, cica toate centralele termice folosite in apartamente au un grad mare de poluare, drept pentru care trebuie taxate. „Ne gandim sa vedem daca nu exista, totusi, ceva solutii prevazute in directivele europene pentru ca taxarea de mediu sa poata fi impusa si acestor centrale individuale”.

Afirmatia ii apartine lui Viorel Alicus, un fel de sef prin Directia generala de eficienta energetica, surse regenerabile, cogenerare si energie termica din cadrul ANRE. Alicus e de parere ca „barosanul” care si-a montat centrala termica de apartament are bani si sa plateasca niscaiva taxe suplimentare. „Ne vom trezi si ar fi bine sa facem masuratorile astea fiindca, desi am desfiintat si am redus capacitatile in instalatii de cogenerare, poate ineficiente, rezultatul este cresterea emisiilor de CO2 in aglomerari urbane. Aceste centrale de apartament nu au niste conditii de mediu impuse clar de legislatia actuala”.

Sa fie, oare, raspunsul Statului la pierderile masive de clienti inregistrate de RADET? Se prea poate, mai cu seama ca aparitia centralelor termice individuale a insemnat o gaura puternica in bugetul Regiei, iar perspectiva ramane una negativa. Tocmai in acest sens, s-a elaborat un act normativ prin care sunt interzise debransarile de blocuri si deconectarile de apartamente de la sistemele centralizate municipale de termoficare.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
450 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger