AcasăNewsANRE a dat undă verde! Decizia vizează contractul de transmitere în locațiune...

ANRE a dat undă verde! Decizia vizează contractul de transmitere în locațiune a rețelelor de transport al gazelor către subsidiara „Transgaz” România

Ion Sterian, directorul general al Transgaz (sursa foto: cnr-cme.ro)

ANRE a aprobat contractul de transmitere în locațiune a rețelelor de transport al gazelor naturale către „Vestmoldtransgaz” SRL, subsidiara „Transgaz” România.

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat marți contractul de transmitere în locațiune către SRL „Vestmoldtransgaz”, subsidiara „Transgaz” România, a rețelelor de transport al gazelor naturale gestionate până în prezent de către SRL „Moldovatransgaz”, subsidiara S.A. „Moldovagaz”, companie controlară de rușii de la „Gazprom”, notează ziarulnational.md.

Astfel, conform documentului, „Vestmoldtransgaz” SRL va obține, începând cu data de 19 septembrie 2023, nu doar posibilitatea de gestiune a rețelelor de transport pe întreg teritoriul Republicii Moldova, ci și statutul de operator cu ulterioara certificare la nivel european conform cerințelor Pachetului energetic III.

Precizări de la ANRE

„În cadrul procesului de examinare a clauzelor contractului, a fost constatată corespunderea acestuia cu cerințele Directivei 2009/73/CE privind normele comune pentru piaţa internă în sectorul gazelor naturale, precum și cu prevederile Legii nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale. În perioada imediat următoare, în conformitate cu dispozițiile legislației în vigoare, SRL „Vestmoldtransgaz” va depune la ANRE o cerere de certificare conform modelului de operator de sistem independent, proces care după examinarea de către Agenție urmează să fie avizat și de Secretariatul Comunității Energetice”, transmite ANRE.

E de precizat faptul că „Vestmoldtransgaz” este deținută de „Transgaz” România în proporție de 75% și de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), cu 25%. „Vestmoldtransgaz”, care a fost certificată de către ANRE în calitate de operator al sistemului de transport al gazelor naturale care deține gazoductul „Iași-Ungheni-Chișinău”, va prelua în locațiune și va opera toată rețeaua de transport al gazelor naturale pe termen de 5 ani.

author avatar
Andrei Coman