De frica unui Brexit fără acord, perfect posibil, britanicii şi-au făcut stocuri de produse alimentare, băuturi şi medicamente în valoare de circa 4 miliarde de lire (aproximativ 4,2 miliarde de euro). Cei mai bogaţi îşi cumpără maşini de lux.
O persoană din cinci a cheltuit în medie 380 de lire suplimentar (408 euro) pentru a-şi face stocuri de produse de primă necessitate, arată un sondaj realizat de finanţiştii de la Premium Credit. În plus, 800.000 de persoane au cheltuit chiar 1.000 de lire suplimentar (1.073 de euro), în contextul în care o ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană provoacă frisoane în rândul populaţiei. Dintre oamenii care şi-au făcut stocuri de bunuri, 74% s-au aprovizionat cu produse alimentare, 50% cu medicamente şi 46% cu băuturi. Pe de altă parte importul automobilelor premium este pe creştere, clienţii vor să evite tarifele care vor fi introduse în cazul unui Brexit dur. Peste 3.800 de unităţi au fost importate în ultimul an, cu o creștere de 16% față de ultimele 12 luni. „Un Brexit fără acord ar însemna că mașinile de lux importate vor deveni cu 32% mai scumpe peste noapte. Vor exista mari probleme cu aprovizionarea, multe persoane sunt îngrijorate şi aduc tot mai multe vehicule din Uniunea Europeană”, spune Fred Clark, analist la firma de avocatură Boodle Hatfield. Premierul britanic Boris Johnson şi-a anunţat anterior intenţia de a retrage Marea Britanie din UE la 31 octombrie, cu sau fără un acord de ieşire.
Iesirea Angliei nu inseamna lipsuri ci scumpiri. Deoarece Anglia plateste taxa nonUE. Deci nu inseamna ca nu mai gasesti conserve. Ci ca o sa devina mai scumpe probabil undeva la 10%.