AcasăNewsAngela Merkel, „ofertata” la summitul de la Sibiu

Angela Merkel, „ofertata” la summitul de la Sibiu

Lobby pentru un job de varf la nivelul UE

Merkel a fost abordata la reuniunea informala a sefilor de stat sau de guvern din UE pentru a prelua un post de rang inalt la Bruxelles.

Lobby pentru un job de varf la nivelul UE

Cancelarul Germaniei a respins propunerea de a deveni presedinte al Consiliului European, au declarat, sub protectia anonimatului, trei oficiali UE, deoarece discutiile s-au purtat in spatele usilor inchise. Nu se cunosc  liderii care au participat la aceasta intalnire, dar unii oficiali europeni si-au exprimat speranta ca Angela Merkel se va razgandi. O functie de conducere a Consiliului a fost sugerata ca o modalitate petru Merkel de a se retrage din cancelarie, cu toate acestea ea este hotarata sa-si completeze mandatul, au declarat doua surse. Purtatorul de cuvant al Angelei Merkel, Steffen Seibert, a refuzat sa comenteze informatiile. Intr-un interviu acordat recent publicatiei Süddeutsche Zeitung, Angela Merkel a declarat ca are un „sentiment de responsabilitate crescuta” pentru Europa. Intrebata daca ar urma sa preia o functie de rang inalt la nivel european dupa retragerea din functia de cancelar german, Merkel a afirmat: „Nu sunt disponibila pentru alta pozitie politica, oricare ar fi, iar acest lucru include Europa”. Angela Merkel, are ca prioritate alegerea unui politician german in functia de presedinte al Comisiei Europene dupa scrutinul europarlamentar din 26 mai.

Berlinul si Parisul vor pace cu Putin

Moscova isi are locul in Consiliul Europei, l-au asigurat pe Vladimir Putin atat Angela Merkel cat si Emmanuel Macron. Franta si Germania au jucat din nou “cartea ponderarii” in incercarea  de a pastra Rusia in cadrul institutiei „cu toate drepturile si obligatiile care ii revin”, a precizat Palatul Elysee dupa o convorbire telefonica avuta intre cei trei lideri. Franta prezideaza de saptamana trecuta Consiliul Europei, in contextul in care  Adunarea Parlamentara a Consiliului a suspendat dreptul de vot in 2014 pentru delegatia rusa, drept sanctiune la anexarea Crimeii de  catre Rusia. Moscova a replicat prin politica “scaunului gol”,   din 2017, Rusia nu si-a mai achitat contributia de 33 milioane de euro la bugetul anual al CE. Un stat membru care nu-si plateste contributia risca excluderea dupa doi ani, incepand cu luna iunie pentru Rusia, tara care in aceeasi luna nu va participa la alegerea noului secretar general al organizatiei si prin urmare ar putea insemna plecarea sa din CE.

author avatar
Andrei Coman
251 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger