AcasăNewsAngela Merkel face presiuni pentru un nou tratat al UE

Angela Merkel face presiuni pentru un nou tratat al UE

Merkel a tot facut „bisericute” pentru o UE mai supusa cerintelor ei

Cancelarul german Angela Merkel vrea sa impuna un nou tratat al Uniunii Europene si-i preseaza pe liderii europeni sa fie de acord.

Merkel a tot facut „bisericute” pentru o UE mai supusa cerintelor ei

„Guvernul federal vrea sa determine avansarea integrarii europene”, scrie Der Spiegel, iar Merkel vrea sa organizeze o reuniune cu sefii de stat si de guverne in care sa se discute explicit despre „noi baze juridice pentru UE”.

„O noua uniune politica”

Merkel face de mult timp presiuni asupra partenerilor sai europeni pentru a completa tratatul fiscal, convenit de Eurogrup, cu „o noua uniune politica”, dar n-a avut succes. De aceea inca nu s-a stabilit o data pentru noua ambitie a cancelarului german, si anume un nou tratat al UE, care sa dea Curtii Europene de Justitie noi atributii, de a supraveghea bugetele nationale ale tarilor membre, si noi competente, pentru a aplica sanctiuni celor care nu respecta criteriile de deficit.  La o reuniune informala a zece ministri de externe pe aceasta tema, majoritatea acestora a respins propunerea prezentata de Guido Westerwelle.

„Mai multa Europa”

Insa Mekel n-a capitulat. Consilierul pentru Afaceri Europene al cancelarului, Nikolaus Meyer-Landrut, a condus negocieri in jurul acestui proiect la Bruxelles, dar n-a reusit sa suscite interesul, chiar daca Germania le-a fluturat criza pe la nas. Totodata, Merkel vrea „mai multa Europa”, ca sa nu cada toata criza euro numai pe umerii catorva tari. „Exista discutii pentru un nivel mai mare de integrare, ceea ce va necesita schimbari in Tratatul UE. Nu am ajuns pana acolo, dar nu trebuie sa existe tabuuri”, a declarat ea in luna mai. Uite ca a ajuns destul de repede!

author avatar
Adina Mutar
156 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger