Măsurile dure impuse de Guvern, pentru reducerea cheltuielilor statului, nu sunt văzute cu ochi buni de către bugetari. Unii dintre ei ies în stradă, pentru a-și face cunoscute nemulțumirile. Marți, 8 iulie, lucrătorii din Casele de Pensii și angajații MIPE (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene) vor protesta în fața instituțiilor.
Lucrătorii din Casele de Pensii din țară protestează, marți, începând cu ora 8:30, față de condițiile de lucru și tăierea veniturilor, a afirmat președintele Federației Naționale Solidaritatea Socială a Muncii, afiliată la Blocul Național Sindical, Ionuț Marinescu, conform Agerpres.
Șeful Federației Naționale Solidaritatea Socială a Muncii: Vrem să tragem un semnal de alarmă
Potrivit liderului sindical, protestele vor continua toată săptămâna, în fiecare dimineață, timp de aproximativ două ore.
„Printre nemulțumiri se numără condițiile de muncă ale lucrătorilor din Casele de Pensii și tăierea veniturilor. Nu avem aplicații informatice, nu avem sedii, birouri. Într-un birou stau 10-12 persoane, față de maximum 4-5 persoane.
Toată săptămâna aceasta suntem în proteste. Vrem să tragem un semnal de alarmă. La Casele de Pensii, salariile sunt printre cele mai mici din sistemul bugetar”, a precizat Ionuț Marinescu, pentru sursa citată.
Acesta a subliniat că nu exclude declanșarea grevei generale dacă nu vor fi soluționate revendicările.
Și Sindicatul MIPE „Normalitate” va organiza marți un protest în fața instituției
Totodată, și Sindicatul MIPE „Normalitate”, care reprezintă angajații din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va organiza marți un protest în fața instituției.
Luni, organizația sindicală, afiliată la BNS, a anunțat că a transmis o adresă unor membri marcanți ai Comisiei Europene prin care se atrage atenția asupra unor „riscuri privind capacitatea administrativă de gestionare a fondurilor europene în contextul promovării unor măsuri legislative de diminuare a remunerării personalului implicat”.
Reprezentanții Sindicatului solicită păstrarea nivelului actual al remunerării pentru personalul implicat în managementul și controlul fondurilor europene și implicit eliminarea din proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare a tuturor articolelor care vizează această categorie, precum și crearea statutului și familiei ocupaționale distincte în cadrul viitoarei Legi a Salarizării, asumate de România ca jalon în PNRR, pentru recunoașterea acestei categorii distincte de personal, a competențelor, a rolului și a contribuției sale la dezvoltarea economică și socială a României.
De altfel, săptămâna trecută, angajații MIPE au protestat pe holul ministerului și, ulterior, în Piața Victoriei, față de măsurile de austeritate anunțate de Guvern, care înjumătățesc veniturile specialiștilor din instituție.
Proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, asumat, luni, în Parlament de către Guvernul Bolojan, prevede printre altele, limitarea, de la până la 50%, la până la 35%, a majorării salariale acordate personalului din instituțiile și/sau autoritățile publice nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri externe rambursabile, precum și celui implicat în implementarea Mecanismului de redresare și reziliență.
Citiți și: Gaura din buget, acoperită cu bani de la fraieri. Adică de la noi