AcasăNewsAngajati ai Siemens Romania, acuzati de frauda

Angajati ai Siemens Romania, acuzati de frauda

Angajatii Siemens trebuie sa dea socoteala pentru cheltuirea nelegala a peste opt milioane de euro

Directia Nationala Anticoruptie acuza trei angajati ai firmei Forte Business Solutions, parte a Siemens Romania, ca ar fi fraudat un proiect PHARE.

Angajatii Siemens trebuie sa dea socoteala pentru cheltuirea nelegala a peste opt milioane de euro

Potrivit procurorilor DNA, compania Forte Business Solutions a implementat in perioada 2007-2008 un proiect finantat din fonduri europene. Proiectul prevedea informatizarea sistemului judiciar din Romania si se preciza foarte clar ca echipamentele IT trebuie sa fie de origine europeana. Aceasta obligatie nu a fost insa respectata de firma romaneasca si, desi DNA nu a precizat provenienta echipamentelor incriminate, surse apropiate cercetarilor sustin ca ar fi vorba de dotari din China.  Aceasta este insa doar o parte a problemei. Intrucat cerinta privind provenienta  materialelor folosite a fost incalcata, rezulta ca beneficiarul proiectului, Ministerul Justitiei, a incasat pe nedrept 8,4 milioane de euro, din fonduri PHARE si de la bugetul statului, bani care trebuie returnati. Pe langa aceasta, Ministerul Finantelor mai cere si daune de 3,5 milioane de euro, pentru beneficii nerealizate in urma proiectului. In plus, Romania este pasibila si de amenzi din partea UE.

Vinovati – doi directori si un angajat

Potrivit DNA, responsabili pentru producerea prejudiciului ar fi fostul director general al Forte Business Solutions, Bogdan Radu Constantinescu, fostul director comercial al companiei, Daniel Cruceanu, precum si un alt angajat, Stefanita Costin Abur. Forte Business Solutions a fost preluata in 2005 de Siemens, iar in 2009 a fost absorbita de subsidiara din Romania a companiei germane.

author avatar
Arpad Dobre
560 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger