AcasăNewsAngajati ai BCR au manipulat piata in cazul Harinvest

Angajati ai BCR au manipulat piata in cazul Harinvest

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a sesizat DIICOT in cazul Harinvest, pentru manipularea pietei de capital de catre un fost broker de la BCR, care a fost ajutat de trei angajati ai bancii.

BCR trebuie sa implementeze masurile luate de ASF in cazul angajatilor bancii implicati in frauda de la Harinvest

Reprezentantii ASF au anuntat masuri dure la finalul operatiunilor de control derulate la BCR, SSIF Broker si Depozitarul Central in privinta implicarii acestora in cazul fraudei de la casa de brokeraj Harinvest din Ramnicu Valcea. ASF suspecteaza ca trei angajati ai BCR au manipulat piata de capital si a cerut bancii sa ia masurile care se impun. Autoritatea a aplicat o amenda de 10.000 lei directorului general al Depozitarului Central, respectiv de 7.000 de lei (cumulat) pentru patru angajati ai SSIF Broker, in cazul Harinvest.

Ilegalitati pe toata linia

Cazul investitorilor pagubiti de la Harinvest a intrat in atentia ASF si a DIICOT in noiembrie 2013. Depozitarul Central a folosit atunci suma de 500.000 de euro din rezerva Fondului de garantare pentru decontarea unor tranzactii intermediate de Harinvest, deoarece firma de brokeraj nu avea bani in cont. Depozitarul a recuperat banii de la Harinvest, care a fost nevoit sa vanda actiuni din portofoliu – probabil in pierdere si fara acordul investitorilor – pentru a rambursa banii utilizati din rezerva fondului de garantare. Potrivit ASF, brokerul Maria Voinea de la Harinvest ar fi vandut actiuni din portofoliile a 48 de clienti pentru a acoperi pierderile rezultate din tranzactionarea de produse structurate emise de Erste si SSIF Broker. BCR si SSIF Broker au fost contraparti (societati de servicii de investitii financiare si institutii de credit) in tranzactii derulate de brokerul de la Harinvest. Cercetarile DIICOT sunt in desfasurare, iar ASF nu a fost in masura sa comunice care este prejudiciul – oricum, mai mare decat suma de 500.000 de euro – adus investitorilor de la Harinvest, dar acestia pot primi, potrivit legii, despagubiri de cel mult 20.000 de euro de persoana.

author avatar
National
886 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger