AcasăNewsAnexarea Cisiordaniei, o bombă cu ceas și pentru israelieni

Anexarea Cisiordaniei, o bombă cu ceas și pentru israelieni

Benjamin Netanyahu trebuie să prezinte de la 1 iulie strategia sa de a implementa planul american pentru Orientul Mijlociu, care prevede anexarea de către Israel a Văii Iordanului și a așezărilor evreiești din Cisiordania ocupată. Însă viitorul nu sună bine pentru unii coloniști evrei.

Există o opoziție pentru acest plan, cartografierea regiunii va crea situații periculoase:  dacă majoritatea celor 130 de așezări israeliene formează un fel de lanț, conectat rutier în zonele aflate deja sub control militar israelian, altele regiuni, precum Otniel, situat la sud de Hebron, s-ar găsi izolate în viitorul stat palestinian. „Nu vom putea ieși fără o escortă militară. Vor fi mai multe bombe, mai multe împușcături, pietre, cocktailuri Molotov, poliția palestiniană nu va avea nimic de-a face cu noi, ne va fi foarte frică, dar știm că Dumnezeu este cu noi. Dacă vom deveni o enclavă, acest plan va fi un coșmar pentru noi”, spune Efrat Dahan, mamă a trei copii. Aproape douăzeci de localități sunt afectate, explică Yochai Damri, președintele Consiliului regional Hebron, care deplânge „lipsa de logică” a proiectului administrației Trump, ce prevede hărți modificate și drumuri ocolitoare pentru a ajunge în Israel.

Din anii ’70, Israelul a început să înființeze o rețea de așezări în Cisiordania. Ilegală în conformitate cu dreptul internațional, colonizarea a continuat să se răspândească, încurajată de guvernele israeliene succesive și a făcut ca „soluția cu două state” susținută de comunitatea internațională să fie mai puțin viabilă de fiecare dată.În ultimul deceniu, populația așezărilor a crescut cu 50%: un număr de 450.000 de oameni locuiesc acum acolo, alături de aproximativ 2,7 milioane de palestinieni, potrivit La Depeche. „Am fost trimiși aici de statul Israel”, a spus Damri, ai cărui părinți au fondat Otniel, o așezare religioasă de aproximativ 1.000 de oameni, în urmă cu aproape 40 de ani.

A treia Intifadă?

Potrivit unui sondaj publicat de Institutul Democrat din Israel, un centru de cercetare cu sediul în Ierusalim, dacă 50% dintre israelieni susțin proiectul de anexare, 58% consideră, de asemenea, că ar putea duce la o a treia intifada – revolta palestiniană -, după cele 1987-1993 și 2000-2005.  „Am construit această casă în care am investit mult, muncesc foarte mult pentru asigurarea familiei mele, vreau să știu ce se va întâmpla”, spune Assaf Fassi, un om de afaceri care a fost rănit grav în 2002 când forțele palestiniene au intrat în Otniel, ucigând patru dintre prietenii săi.

 

În aceste zile, la Ierusalim și în colonii, ochii sunt îndreptați și către Statele Unite: o înfrângere a lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din noiembrie ar putea submina sprijinul american pentru proiectul de anexare. Planul actual este o „condamnare la moarte” pentru așezări izolate precum Otniel, a spus David Elhayani, președintele Consiliului Yesha, principala organizație a coloniilor israeliene.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
273 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger