AcasăNewsAndrei Makine: “Suntem la 2 minute de un nou razboi”

Andrei Makine: “Suntem la 2 minute de un nou razboi”

Franta ar avea de castigat din prietenia cu Rusia, ale carei bogatii sunt imense, dar care este, astazi, tinta unor atacuri care vin dinspre politica Statelor Unite de a-si deschide baze militare in preajma tarii sale de origine, spune scriitorul francez de origine rusa Andrei Makine.

Acesta refuza eticheta de ”pro-Putin”, dar aminteste, intr-un recent interviu acordat France Presse, ca marele Cehov nu a avut nevoie de viza pentru a merge la Paris. In politica de razboi pe care o duc americanii in Siria si Irak, Makine citeste pericolul unui mare razboi, aflat, ca in anii 1950, la ”doua minute”. „Rusia poate fi cruda, atroce… ea nu este niciodata mica”, spune Andrei Makine, cel mai rus dintre scriitorii francezi, manios pe cei care poarta ”un razboi fara limite” impotriva tarii sale de origine. Andrei Makine a pastrat nostalgia pentru copilaria lui siberiana, intr-un oras situat pe malul unui fluviu, poarta de acces la Pacific. Andrei Makine se considera un ”orfan al generalului de Gaulle”, care nu a ezitat sa ”negocieze cu Stalin”.

Andrei Makine

”Europa se intinde de la Atlantic la Urali”, a spus scriitorul, parafrazandu-l astfel pe de Gaulle. Astazi, spune Makine, ”provocarile se aduna contra Rusiei. Priviti toate bazele americane care inconjoara Rusia. Nu sunt rusii cei care le inventeaza”. ”Aceste provocari sunt perfect orchestrate. In Georgia nu a functionat. In Ucraina sunt relansate provocarile”, a argumentat Makine, inainte de a vorbi despre razboaiele pe care Statele Unite le poarta in Siria, Libia si Irak. ”Ceea ce fac americanii este tragic. La fel ca in anii 1950, suntem la doua minute de izbucnirea unui razboi”, avertizeaza scriitorul. “Putin e cel care ramane national si pastreaza echilibrul. Iar Rusia de astazi avanseaza. Intr-un sens bun sau rau – asta deocamdata nu stim. Dar e clar ca nu explodeaza. Ceea ce e cat se poate de bine, ca, daca acest vapor cu arme atomice ar exploda, ar fi rau pentru toti ceilalti. Va fi bine doar pentru teroristii internationali, care ar putea sa cumpere bombe atomice”, a mai precizat Makine. Nascut in Siberia, dar stabilit la Paris spre sfarsitul anilor ’80, Andrei Makine se numara astazi printre cei mai apreciati scriitori francezi contemporani, fiind asimilat de tara de adoptie imediat dupa succesul rasunator al romanului „Testamentul francez”, distins cu cele mai prestigioase premii literare din Franta: Prix Goncourt, Prix Medicis si Prix Goncourt des Lyceens.

author avatar
Catalin Dumitrescu
977 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger