AcasăNewsAnchete peste anchete după surparea podului de la Luțca. S-au deschis două...

Anchete peste anchete după surparea podului de la Luțca. S-au deschis două dosare penale

Anchete peste anchete după surparea podului de la Luțca. S-au deschis două dosare penale (sursa foto: ebihoreanul.ro)

Se așteaptă răspunsuri după incidentul grav ce a avut loc joi, în județul Neamț, în cazul surpării unui pod reabilitat în urmă cu câteva luni.

Incidentul ce a avut loc joi în județul Neamț, acolo unde s-a surpat podul de la Luțca, în timp ce un camion şi o autoutilitară se aflau pe suprafața acestuia, un bărbat fiind rănit, e supus unor verificări din partea procurorilor.

Dosare in rem

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman au declarat că în urma incidentului la Luţca, în urma căruia podul peste Siret s-a rupt, au fost deschise două dosare penale, potrivit news.ro. Ambele dosare au fost deschise in rem, ceea ce înseamnă că se cercetează fapte, nu persoane.

Primul dosar de cercetare penală a fost deschis pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă. Cel de-al doilea pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, în acest dosar anchetatorii urmând să stabilească modul cum a fost reabilitat podul respectiv.

O persoană a fost rănită

Alerta s-a dat joi după-amiază, iar salvatorii au intervenit la podul de peste râul Siret ce face legătura între localităţile Sagna şi Luţca.

„Un autocamion şi o autoutilitară se aflau pe pod. În urma evenimentului produs a rezultat o victimă, un bărbat de 56 de ani, care a fost scos din interiorul autocamionului de către participanţii la trafic. Acesta a fost preluat de către echipajele medicale sosite la locul evenimentului, urmând a fi preluat de echipajul SMURD TIM pentru a fi transportat la CPU Roman”, au transmis cei de la ISU Neamţ.

Reacția ministrului Grindeanu: „Este evident că există o greșeală”

Reacționând pe marginea celor întâmplate, joi, cu podul din Neamt, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a dat de înțeles că așteaptă rezultatele anchetei în acest caz. Și că cine a greșit ar trebui să plătească.

„Înțeleg că există o anchetă în desfășurare. E foarte bine că se întâmplă, astfel încât cei care au greșit, pentru că este evident că există o greșeală, să plătească. Că nu s-au respectat normativele, că expertul sau experții poate au greșit, poate că proiectul a fost greșit, poate s-au întâmplat lucruri ulterior anumitor lucrări care au dus la șubrezirea acestui pod – aceste lucruri vor fi scoase în evidență de această anchetă.

Că există o Inspecție de Stat în Construcții, aceste lucruri cred că vor fi evidențiate de această anchetă. Consiliul Județean Neamț este cel care a plătit aceste lucrări și vom vedea care sunt concluziile”, a spus Grindeanu, la Digi24.

„Podul nu a fost niciodată în administrarea CNAIR”

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) susține că podul peste râul Siret, ce leagă Sagna de Luțca, nu a fost niciodată în administrarea CNAIR.
„CNAIR precizează că podul peste râul Siret care face legătura între localitățile Sagna și Luțca din județul Neamț se află în administrarea Consiliului Județean Neamț.

De asemenea, menționăm că acest pod a fost construit, reabilitat și consolidat sub autoritatea C.J. Neamț și nu a fost niciodată în administrarea CNAIR.

Acest eveniment arată, cu atât mai mult, importanța verificării și intervențiilor pentru reparațiile și reabilitările podurilor. Din acest motiv, CNAIR verifică periodic starea podurilor și acolo unde se impune, intervine rapid cu diverse măsuri. În cazul în care există suspiciuni de neîndeplinire a minimelor criterii de siguranță a unui pod, compania poate merge până la închiderea totală a circulației pe acesta”- s-a transmis, în 9 iunie, într-un comunicat de presă.

Anunțul Ministerului Dezvoltării: ISC să verifice, la fața locului, stadiul lucrărilor

Precizări după apariția incidentului de la Luțca au venit, joi, și de la Ministerul Dezvoltării. Și de la nivelul acestei instituții s-a anunțat că se fac verificări.

”Din punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării, obiectivul de investiții nu a fost finalizat, întrucât nu a fost transmis Procesul Verbal de Recepție la Terminarea lucrărilor.

Reabilitarea podului pe DJ 207 A km 6+591, peste râul Siret, la Luțca (jud. Neamț) se realizează prin Programul Național de Dezvoltarea Locală (etapa a II-a).

Conform contractului de finanțare încheiat între Ministerul Dezvoltării și Consiliul Județean Neamț, valoarea finanțării, alocată prin PNDL, este de 7.374.449,36 lei, sumă din care MDLPA a decontat 7.295.280,58 lei (au mai rămas de decontat 79.168,78 lei).

Încheierea contractului pentru execuția efectivă a lucrărilor se face între autoritatea contractantă (în acest caz, Consiliul Județean Neamț) și firma responsabilă cu proiectarea și execuția lucrărilor.

Durata de execuție a lucrărilor este de 24 de luni (începând cu data de 23.07.2020), termenul de finalizare a lucrărilor fiind luna iulie 2022.

Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, a dispus ca reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții să se deplaseze de urgență la fața locului pentru a verifica stadiul lucrărilor, iar rezultatele acestor verificări vor fi făcute publice.” – potrivit comunicatului de presă venit de la Ministerul Dezvoltării.

author avatar
Andrei Coman