AcasăNewsUPDATE: Şeful Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni şi doi agenţi de...

UPDATE: Şeful Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni şi doi agenţi de Poliţie, reţinuţi de DNA. Ce acuzații le aduc procurorii

sursa foto: jurnaluldearges.ro

Perchezițiile de la Vama Sculeni au fost urmate de trei rețineri.

UPDATE: Şeful Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, Cristian Mancaş, şi doi agenţi de Poliţie de la acelaşi punct de frontieră au fost reţinuţi, miercuri, 22 noiembrie, de DNA.

DNA-ul a anunțat miercuri seară că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus reținerea pentru 24 de ore a trei persoane.

Subcomisarul de poliție Cristian Mancaş, șef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, din județul Iași, a fost reținut pentru 9 infracțiuni de luare de mită, conform DNA. Reținut a fost și Gabriel-Alexandru Bertea, agent de poliție în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, acuzat de luare de mită (șase fapte), dare de mită și complicitate la luare de mită, conform comunicatului procurorilor anticorupție.

Totodată, Iulian-Teofil Baciu, agent de poliţie în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, este acuzat de luare de mită şi dare de mită, anunță DNA.

Ce detalii s-au aflat în acest caz

„În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 07 iulie – 08 noiembrie 2023, inculpații Mancaș Cristian, Bertea Gabriel-Alexandru și Baciu Iulian-Teofil, în calitățile menționate mai sus, în mod repetat, ar fi pretins și primit, direct sau prin intermediari, sume de bani (până la 700 euro), necuantificate până în prezent, de la persoane care efectuau activități de transport de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene.

În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, cei trei polițiști de frontieră și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul peste graniță a anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile.

În același context, inculpatul Mancaș Cristian, în calitate de șef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, ar fi pretins și primit de la o parte dintre subordonații săi sume de bani necuantificate până în prezent, pentru a „închide ochii” la „mercurialul” sumelor de bani percepute cu titlu de mită de către polițiștii din subordinea sa persoanelor care tranzitau punctul de trecere a frontierei, menționat mai sus”, se menționeză în comunicatul DNA transmis miercuri seară.

Cei trei inculpați urmează să fie prezentați, joi, 23 noiembrie, Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

„În cauză se mai efectuează acte de urmărire penală și față de alte 24 de persoane (agenți ai poliției de frontieră, vameși și persoane fizice)” – a mai anunțat DNA-ul.


UPDATE: Percheziții la Vama Sculeni, urmate de audieri

Au fost percheziții, miercuri, la Vama Sculeni, urmate de audieri. Mai multe persoane, aduse pentru a da explicații la DNA Iași

Mai multe persoane au fost aduse, miercuri, 22 noiembrie, la audieri la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi, într-un dosar privind posibile fapte de corupţie la Vama Sculeni.

Potrivit unor surse, sunt doi poliţişti de frontieră care au fost aduşi din Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, informează Agerpres. De asemenea, la audieri urmează să fie aduse şi alte persoane, inclusiv doi poliţişti de frontieră aflaţi în timpul liber.

Precizările unui avocat: Ar fi vorba de infracţiuni de luare de mită sau de abuz în serviciu

Avocatul a doi dintre poliţiştii de frontieră aduşi la audieri la DNA Iaşi a oferit câteva detalii în acest caz.

„Ancheta în sine vizează o serie de prezumtive infracţiuni de corupţie despre care se presupune că s-au desfăşurat la Vama Sculeni. Din ce am văzut, în mare, ar fi vorba de infracţiuni de luare de mită sau de abuz în serviciu. Mai multe date nu avem pentru că din punct de vedere procedural nu avem acces la dosar. Urmează să se desfăşoare, într-o procedură nepublică, restul actelor de urmărire penală ce vor urma. (…) Urmează să vedem exact despre ce este vorba în dosar, realitatea tuturor acuzaţiilor. Nu ştiu să zic ce sume de bani s-au vehiculat cu titlul de mită, pentru că dacă vorbim de mai multe infracţiuni, în unele dintre ele nu intră un circuit al banilor”, a explicat Ovidiu Bulgariu, avocatul a doi dintre poliţiştii de frontieră aduşi la audieri la DNA Iaşi, potrivit sursei citate.

DNA a făcut, miercuri percheziții în 7 locaţii din judeţul Iaşi

Procurorii din cadrul DNA Iaşi au făcut miercuri percheziţii în 7 locaţii din judeţul Iaşi, una dintre ele fiind Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise de către funcţionari publici în legătură exercitarea atribuţiilor de serviciu, în cursul anului 2023. În cursul zilei de 22 noiembrie 2023, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii în 7 locaţii situate pe raza judeţului Iaşi, din care una este sediul unei instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie şi din partea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Iaşi”, a informat DNA într-un scurt comunicat de presă.


Știre inițială:

Perchezițiile derulate marți, 21 noiembrie, de către ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA) – la mai multe adrese pe raza județului Dolj – au fost urmate de audieri, dar și de rețineri. Zeci de polițiști de frontieră din cadrul Sectorului de Poliție de Frontieră Calafat au intrat în vizorul anchetatorilor. 

Astfel, 26 de polițiști din Vama Calafat au fost reținuți pentru corupție, aceștia fiind suspectați de luare de mită și abuz în serviciu, anunță miercuri dimineață Digi24.

Procurorii de la Parchetul Tribunalului Dolj au emis ordonanțe de reținere după ce 26 de agenți de la poliția de frontieră Calafat au fost audiați în timpul nopții.

S-au făcut percheziții în 26 de locații aflate pe raza județului Dolj

Vă reamintim că DGA-ul anunțase marți, 21 noiembrie, că ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – serviciile anticorupție din județele Dolj, Argeș, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt, Dâmbovița, Sibiu, Caraș-Severin și Hunedoara, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, au făcut percheziții domiciliare în 26 de locații, aflate pe raza județului Dolj.

„Cauza penală vizează săvârșirea unor infracțiuni de corupție, asimilate celor de corupție, respectiv luare de mită, dare de mită și abuz în serviciu, presupus a fi săvârșite, în perioada 2022-2023, de către mai mulți agenți de poliție de frontieră din cadrul Sectorului de Poliție de Frontieră Calafat”, potrivit comunicatului DGA.

author avatar
Andrei Coman
877 afisari

4 COMENTARII

  1. Cum adica domne sa incalce legea tomnai „oamini legii” de la Politia de Frontera? Pai se poate?

  2. Inainte de introducerea euro, la trecerea din Ungaria in Romania soferul de autocar spunea, ” INTRAM IN ROMANIA, PREGATITI CINCI MARCI”.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger