AcasăNewsAncheta de proportii, in baza unei scurgeri de date/ "Panama Papers" -...

Ancheta de proportii, in baza unei scurgeri de date/ „Panama Papers” – sau cum isi ascundeau bogatii lumii banii

O noua bomba de presa capteaza atentia opiniei publice, la inceputul saptamanii. Este vorba despre cazul „Panama Papers”, cum a ajuns sa fie cunoscut, fiind vorba despre o scurgere masiva de date din documente ce apartin Mossack Fonseca, o firma importanta de avocatura, cu sediul in statul amintit, dar cu filiale in peste 30 de tari.

Trebuie spus ca, pe langa avocatura, firma respectiva ofera servicii juridice, fiind, conform RISE Project, partenerul pentru Romania al acestui proiect de investigatie, „unul dintre cei mai mari creatori de companii paravan si structuri offshore care ascund adevaratii beneficiarii si bunurile lor”.

Dezvaluirile au pornit tocmai din directia  aceastei baze de date a firmei – care are stocate date despre cateva sute de mii de offshire-uri. A fost vorba despre o investigatie de proportii, declansata de International Consortium of Investigative Journalists si „Suddeutsche Zeitung”. Aceasta din urma publicatie germana ar fi primit informatiile de la o sursa anonima. Cercetarile pe acest subiect au beneficiat si de aportul unor ziaristi din peste 100 de organizatii media din toate colturile lumii, mentioneaza sursa citata. „Documentele ofera detalii privind afacerile secrete a 128 politicieni si demnitari din intreaga lume”, mentioneaza Rise Project, care aminteste ca printre numele vehiculate se numara cele ale unor partenerii de afaceri actualului lider de la Kremin, Vladimir Putin, al premierului islandez Gunnlaugsson, dar si ale unor oameni din lumea fotbalului.

Nu in ultimul rand, in acest caz ar exista si o filiera romaneasca. „Vasile Frank Timis, initiatorul afacerii Rosia Montana, a apelat si el la aceiasi avocati din Panama City pentru a incepe afacerile din Romania la mijlocul anilor ‘90. Tot in documentele panameze regasim si filiera offshore prin care este controlata o alta mina importanta de aur din Muntii Apuseni dar si alte firme active in extractia petrolului si gazelor naturale”, sustin cei de la Rise Project. Insa numele acestuia nu ar fi singular in aceatsa poveste sonora. „Documentele ii mai listeaza pe oamenii-cheie din privatizarea Alro, afacere anchetata de procurori pentru coruptie, si arata cum s-au reprofilat apoi in alte afaceri cu minerale si gaze naturale”, adauga jurnalistii citati.

Si „National” a avut o campanie despre ‘baietii destepti’ ai offshore-urilor din Panama. Cititi detalii aici: Cine sunt “baietii destepti” ai offshore-urilor din Panama despre care nu s-a scris niciodata!

Telegondolele lui Costin Marian Francu au carat milioane de euro in Panama

Denuntatorul lui Mazare si-a pitit milioanele din afacerile cu fier vechi in Panama

dar si Elita globala a pitit in offshore-uri 18.000 de miliarde de dolari

sursa foto: Facebook/Rise Project

author avatar
eNational
261 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger