AcasăNewsAnaliza Bloomberg: Bancherii occidentali? Duca-se!

Analiza Bloomberg: Bancherii occidentali? Duca-se!

Crestere. Lucian Croitoru spune ca mai incet inseamna mai sigur

Tarile din Europa de Est, regiunea cu cea mai ridicata dependenta de finantare straina, ar putea castiga beneficii de pe urma retragerii unor grupuri bancare din Vest.

Stagnarea creditului in regiune afecteaza cresterea economica imediata, dar duce la reducerea datoriilor externe si la cresterea pietelor locale ale depozitelor bancare.

Economii mai stabile

Crestere. Lucian Croitoru spune ca mai incet inseamna mai sigur

O analiza a specialistilor de la Bloomberg, bazata pe date furnizate de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), arata ca retragerea unor bancheri este pozitiva pentru ca ajuta la inchiderea deficitelor bugetare si de cont curent, dar si la apararea impotriva baloanelor speculative. Sectorul bancar din regiune este dominat de banci din Vest, in frunte cu UniCredit (Italia) si Erste (Austria). Grupurile financiare straine controleaza 75% din activele industriei bancare est-europene. Investitorii care urmaresc regiunea s-au aratat ingrijorati de retragerea bancilor straine. N-au de ce, asigura economistii.

BNR vrea o crestere economica mai inceata

Cresterea rapida si puternica a creditului si influxul puternic de capital strain creaza de regula  baloane speculative care „pocnesc” in crize rasunatoare. FMI a admis ca bancile occidentale „au umflat” cresterea economica a Europei de Est cu 1,5% pe an pana in 2008. „Retragerea unor bancheri e buna, atat timp cat procesul este efectuat tretpat si ordonat”, afirma Bas Bakker, seful departamentului piete emergente al FMI. „Sigur ca avem nevoie de credit pentru a ne ajuta economia, dar este mult mai bine sa mearga mai incet, mult mai incet”, a declarat pentru Bloomberg Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

author avatar
Adina Mutar
213 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger